SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se v Boliviji pripravlja aretacija Moralesa? Policija zanika.

0,07

termometer

Evo Morales
Po odstopu Eva Moralesa so visoke položaje zapustili tudi številni ministri in drugi visoki politični predstavniki Bolivije. Foto: Reuters

V Boliviji so s položajev odstopili vsi politiki, ki bi v skladu z ustavo po odstopu nasledili predsednika Eva Moralesa. Tako je Bolivija trenutno brez predsednika. Vodenje države je pripravljena prevzeti ena od opozicijskih podpredsednic senata, a jo mora potrditi kongres. Protesti se medtem danes nadaljujejo, v prestolnici pa so zaprti uradi in trgovine.

Po odstopu Eva Moralesa so visoke položaje zapustili tudi številni ministri in drugi visoki politični predstavniki Bolivije. Odstopil je tudi podpredsednik države Alvaro Garcia Linera, ki bi nadomestil predsednika. V skladu z ustavo pri prevzemu položaja sledita predsednik senata in predsednik spodnjega doma kongresa, a sta prav tako odstopila.

Evo Morales Novice Bolivija ostala brez predsednika

Najverjetnejša začasna predsednica napovedala nove volitve

V nedeljo je podpredsednica senata iz vrst opozicije Jeanine Anez povedala, da je pripravljena začasno prevzeti predsedniški položaj. O tem mora glasovati kongres, ki pa se mora najprej sestati. Po napovedih se bodo kongresniki sešli v torek.

Anezova, ki velja za najverjetnejšo novo začasno predsednico države, je danes napovedala razpis predčasnih volitev. Kot je še dejala novinarjem v prestolnici La Paz, bo to "volilni proces, ki bo odražal voljo vseh Bolivijcev". Začasni predsednik ima v skladu z ustavo 90 dni časa, da razpiše volitve.

Protesti se nadaljujejo, na ulice se vračajo policisti

Protesti v Boliviji se nadaljujejo tudi danes. Protesti v Boliviji se nadaljujejo tudi danes. Foto: Reuters

Protesti v Boliviji se sicer danes nadaljujejo. Protestniki postavljajo blokade cest, s čimer želijo po lastnih besedah sodržavljane zaščititi pred nadaljnjim nasiljem.

Ponoči so iz prestolnice La Paz in sosednjih mest El Alto in Cochabamba poročali o požarih in plenjenju. V La Pazu so zato danes zaprti uradi in trgovine. Moten je bil tudi javni prevoz, tako da so se morali številni ljudje na delo zjutraj odpraviti peš.

Policija se po navedbah načelnika Vladimirja Yurija Calderona vrača na ulice. Od petka, ko so izbruhnili izgredi, je namreč večina policistov ostala v uradih, nekateri pa so se celo pridružili protestnikom.

Načelnik policije zanikal, da bi imeli nalog za Moralesovo aretacijo

Morales je sicer danes vodstvo opozicije pozval, naj "prevzame odgovornost in pomiri državo ter zagotovi politično stabilnost in mirno sobivanje ljudi". Opozicijska voditelja Carlosa Meso in Luisa Fernanda Camacha je ob tem označil za "zarotnika, ki se bosta v zgodovino zapisala kot rasista in načrtovalca državnega udara".

Ponoči so iz prestolnice La Paz in sosednjih mest El Alto in Cochabamba poročali o požarih in plenjenju. Ponoči so iz prestolnice La Paz in sosednjih mest El Alto in Cochabamba poročali o požarih in plenjenju. Foto: Reuters

Zdaj že nekdanji bolivijski predsednik je odstop sporočil v nedeljskem televizijskem nagovoru po tem, ko sta ga k temu pozvala tudi vodji bolivijske vojske in policije. Nato je Morales izjavil, da ima policija nalog za njegovo aretacijo. Opozoril je, da je v državi prišlo do državnega udara.

Načelnik policije je pojasnil, da ukaza za Moralesovo aretacijo ni. Argentina, Kuba in Venezuela so medtem že izrekle podporo Moralesu in poudarile, da gre pri zadnjih dogodkih za državni udar proti nekdanjemu predsedniku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin