Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
11.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska kristjani

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 11.30

7 let, 12 mesecev

Se v Aziji rojeva nova krščanska velesila?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Kitajskem so najhitreje rastoča verska skupnost kristjani. Po nekaterih napovedih bodo kristjani leta 2050 predstavljali dve tretjini kitajskega prebivalstva.

Kitajska, ki je zadnje časa v ospredju zanimanja tujih medijev zlasti zaradi padca delniških tečajev in upočasnjene gospodarska rasti (ta je še vedno visoka), ima drugo največje gospodarstvo na svetu. Napovedujejo ji tudi, da bo kmalu prehitela ZDA in postala največje gospodarstvo na svetu.

Naraščanje števila kristjanov Za zdaj najbolj obljudena država na svetu (ima okoli 1,4 milijarde prebivalcev, a jo bo kmalu po številu prebivalcev prehitela prebivalstveno hitreje rastoča Indija) pa je zanimiva še zaradi enega trenda – hitrega naraščanja števila kristjanov.

Po podatkih ameriške raziskovalne ustanove Pew Research Centre je kristjanov okoli 70 milijonov oziroma pet odstotkov prebivalstva. Ocene britanskega časnika The Economist so višje: lani je bilo število kitajskih kristjanov okoli sto milijonov.

Kitajska v prihodnosti država z največ kristjani na svetu Kot piše spletna stran mednarodne organizacije Council on Foreign Relations, bo po nekaterih napovedih leta 2025 na Kitajskem živelo 160 milijonov kristjanov, leta 2030 pa bo Kitajska že država z največ kristjani na svetu (za zdaj ZDA, kjer živi okoli 250 milijonov kristjanov).

Zemljevid, ki ga je objavil Reuters, kaže, da budizem in taoizem, tradicionalni kitajski religiji, prevladujeta na jugu in jugozahodu Kitajske, islam prevladuje v zahodnih pokrajinah Xinjiang in Gansu, kjer že stoletja živijo muslimani, medtem ko krščanstvo zdaj prevladuje v severovzhodnih pokrajinah.

Kdaj bodo kristjani predstavljali več kot polovico kitajskega prebivalstva? Kot piše ameriška spletna stran Business Insider, bodo po napovedih Fanggang Yanga kitajski kristjani, če bo njihovo število raslo v enakem tempu kot do zdaj (najhitreje naraščajo protestantske verske skupnosti), leta 2040 predstavljali 32,5 odstotka, leta 2050 pa 66,7 odstotka kitajskega prebivalstva.

Yang, ki je vodja centra za verske in kitajske študije na ameriški univerzi Purdue, je tudi pisec eseja When Will China Become The World’s Largest Christian Country? (sl. Kdaj bo Kitajska postala največja krščanska država na svetu?). Po njegovih podatkih je tudi nastal zgoraj omenjen Reutersov zemljevid razširjenosti verskih skupnosti.

Komunistične oblastnike motijo križi na cerkvah Na Kitajskem že od leta 1949 vlada komunistična partija, v kateri je uradno zapovedan ateizem. Komunistična oblast tako z nelagodjem opazuje vse večjo število kristjanov. Od leta 2013 komunistična partija izvaja akcijo odstranjevanja križev s kitajskih cerkva.

Odstranili naj bi jih že okoli 1.200, in sicer "zaradi varnosti in lepote", piše britanski časnik The Guardian. Med drugim tudi v mestu Huzhou na vzhodu Kitajske, čeprav so tamkajšnji kristjani mesec dni skušali preprečiti odstranitev križa s protestno zasedbo strehe cerkve.

Ne spreglejte