Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
16.14

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

Super Bowl oglas ZDA ameriški nogomet nogomet

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 16.14

6 let, 2 meseca

Se splača zapraviti milijone za oglas na Super Bowlu? #video

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51
Doritos oglas igra prestolov | Foto Mountain Dew

Foto: Mountain Dew

Sinočnji ameriški dogodek Super Bowl gledalcem spet ne bo ostal v spominu le zaradi tekme. Tudi letos so pozornost vzbujali že tradicionalno vrtoglavo dragi oglasi, ki so jih predvajali med premori. "To jedro filozofije zabave in športa je zakodirano v Super Bowlu," razlaga strokovnjak za marketing Miro Kline.

"Oglaševalcem cena ne predstavlja težave, ker se jim blazno poplača," trdi strokovnjak. Za prenos letošnjega Super Bowla je skrbela televizijska mreža NBC, ki za 30 sekund oglasa trži dobre štiri milijone evrov. Po neuradnih ocenah tujih medijev naj bi letos oglaševalce spot med dogodkom stal več kot 5,6 milijona evrov, česar pa se zaradi poslovnih skrivnosti ne da potrditi.

Dejstvo pa je, da so oglasi vsako leto dražji. Leta 1967 so za 30-sekundni oglas oglaševalci odšteli le 34 tisoč evrov, čez 30 let skoraj milijon, lani pa že 4,5 milijona evrov. 

Zakaj se oglaševalcem to izplača?

Kline pojasnjuje, da se oglaševalci za svoje mesto potegujejo na dražbi. "Kdor hoče biti tam, poskuša to na vsak način dobiti, zato se cene seveda višajo," razlaga in trdi, da se jim zaradi pozornosti, ki jo dobijo po tem, to kljub visokim zneskom izplača.

Med Super Bowlom imajo namreč zagotovljen dostop do vsaj stotine milijonov potencialnih potrošnikov. Lanski Super Bowl naj bi si po podatkih mreže Fox v povprečju ogledalo kar 111,3 milijona gledalcev. "In če o tem še desetkrat toliko ljudi razpravlja, je to celotna Amerika," pojasnjuje.

Super Bowl je enkratna priložnost za oglaševalce. | Foto: Getty Images Super Bowl je enkratna priložnost za oglaševalce. Foto: Getty Images

Ljudje namreč želijo videti te reklame, zaradi digitalizacije pa o njih razpravljajo in pišejo še po predvajanju. Tukaj pa je tudi tako imenovano soznamčenje, kjer se podoba Super Bowla prenese neposredno na oglaševalce, kar je zelo učinkovito, razlaga Kline.

Med najboljšimi oglasi tista za Amazon in Kio

Spletni portal Super Bowl Commercials 2018 je izdal seznam najboljših oglasov letošnjega spektakla. Na prvem mestu najdemo oglas Narodne nogometne lige (NFL), medtem ko se oglasi podjetij Coca Cola, Hyundai, Pepsi in M&M`s, ki so se letos prav tako oglaševali na spektaklu, na seznamu niso pojavili.

1. NFL

Za najboljši letošnji oglas je bil okronan NFL-ov. V njem igralca ameriškega nogometa Odell Beckham Jr in Eli Manning uprizorita znano sceno iz filma Umazani ples.

2. Amazon

Chef Gordon Ramsey, raperka Cardi B, igralka Rebel Wilson in slavni Anthony Hopkins so nastopili v humorni reklami za Amazon, ki poskuša prikazati, kaj bi se zgodilo, če bi Amazonova Alexa izgubila svoj glas.

3. Tourism Australia

Agencija se je predstavila kar s filmskim oglasom, v katerem nastopajo avstralski zvezdniki. Od Hugha Jackmana in Russela Crowa do bratov Hemsworth in Margot Robbie. V filmu z naslovom Dundee: Sin legende se vrača domov, sledimo avanturam Dannyja McBrida.

4. Budweiser

Ameriška pivovarna je na letošnjem Super Bowlu v svojem oglasu želela pri gledalcih vzbuditi čustva s spominjanjem na orkane, ki so Američane prizadeli v letu 2017.

5. Doritos in Mountain Dew

Oboževalci Igre prestolov so na svoj račun zagotovo prišli ob oglasu podjetij Doritos in Mountain Dew, kjer je najpopularnejši Lannister po zaužitju "dorita" repal ob ognju. Za pravi učinek kombinacije ognja in ledu pa je nato Morgan Freeman odprl plastenko hladne pijače in zapel ob ritmih Missy Elliot.

6. Kia

Avtomobilsko podjetje je v svojem oglasu prikazalo svoj najnovejši izum kio stinger, ki ga je vozil Steven Tyler.

 

Ne spreglejte