Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
7.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija varčevanje protest

Četrtek, 18. 7. 2013, 7.27

7 let, 12 mesecev

Schäuble v Grčiji: Ni bližnjic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je na obisku v Atenah pohvalil grški gospodarski napredek po tem, ko je parlament sprejel zakon o krčenju delovnih mest v javnem sektorju.

Wolfgang Schäuble, ki ga obubožani Grki vidijo kot zagovornika strogih varčevalnih ukrepov, je s svojim obiskom še podžgal nezadovoljstvo in jezo prebivalstva, zato so oblasti ob njegovem obisku okrepile varnostne ukrepe. "Zelo sem prevzet nad tem, kaj je Grčija že dosegla pri uravnoteženju in modernizaciji gospodarstva," je po poročanju BBC-ja dejal nemški finančni minister, pri tem pa dodal, da bo Nemčija še naprej pomagala grškim podjetjem.

Dogovorili so se namreč o vzpostavitvi razvojnega sklada za pomoč grški podjetjem. Nemška vlada bi za ta sklad, ki bi malim in srednje velikim grškim podjetjem ponujal ugodne kredite, namenila 100 milijonov evrov, skupno pa bi premogel 500 milijonov evrov.

Posvaril Grke, naj ne upajo na odpis dolga Schäuble je poudaril, da je sicer Grčija storila nekaj velikih korakov proti uravnoteženju javnega proračuna, vendar je še "dolga in boleča pot" do trajnostne gospodarske rasti. "Ni bližnjic. Nemci to vemo," je še dejal in posvaril Grke, naj prenehajo lobirati za odpis dela dolga, saj bi zaradi tega evropski reševalni mehanizmi izgubili verodostojnost. "Moramo se držati tega, kar smo dosegli. Vse drugo ni v najboljšem interesu Grčije," je dodal po poročanju BBC-ja.

"Morda bo prišlo do pogajanj o novi finančni pomoči proti koncu prihodnjega leta, če Grčija doseže proračunski presežek," je še dejal Schäuble novinarjem v Atenam.

Schäuble se je na svojem prvem obisku v Grčiji od leta 2009 sestal tudi z grškim premierjem Antonisom Samarasom in s finančnim ministrom Janisom Sturnarasom.

Grški parlament za las sprejel sporni zakona o odpuščanju Grški parlament je sicer s 153 glasovi za in 140 proti sprejel sporen zakon, ki predvideva občutno krčenje delovnih mest v javnem sektorju, med drugim v učiteljskih vrstah in v upravi na lokalni ravni. Dva poslanca vladajoče koalicije sta bila odstotna, tretji pa je glasoval proti členu zakona, ki predvideva odpuščanje občinskih redarjev.

Med zasedanjem parlamenta je na atenskih ulicah protestiralo več tisoč ljudi, ki se bojijo za svoja delovna mesta. Poslanci so podprli omenjeni zakon, saj bo država le na ta način lahko prišla do svežih 6,8 milijard evrov nujno potrebne finančne pomoči, ki naj bi državo držala "nad vodo".

Ni druge izbire Koalicija premierja Antonisa Samarasa Grke že dalj časa opozarja, da nima druge izbire, kot da nadaljuje sprejemanje bolečih reform, ki bodo še dodatno dušili že tako obubožano gospodarstvo na jugu Balkanskega polotoka.

Mednarodni posojilodajalci od Grčije zahtevajo, da dokonča obljubljeno reformo razbohotenega javnega sektorja. Že letos naj bi v državi odpustili okoli 4000 javnih uslužbencev, do konca leta 2014 pa 15.000.

Zakon, o katerem so poslanci glasovali, predvideva oblikovanje posebne sheme, v kateri naj bi že ta mesec pristalo 4200, do konca leta pa še več tisoč javnih uslužbencev. Ti bodo prvih osem mesecev na prisilnem dopustu in bodo prejemali 75 odstotkov svoje plače, nato pa naj bi bili premeščeni na druga delovna mesta.

Ne spreglejte