Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
15. 12. 2015,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Savdska Arabija Islamska država terorizem

Torek, 15. 12. 2015, 15.00

8 let

Savdska Arabija na čelu islamske protiteroristične koalicije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Savdska Arabija je ustanovila koalicijo 34 muslimanskih držav, ki se bodo bojevale proti terorizmu v muslimanskih državah. V koaliciji so le sunitske države, šiitska Iran in Irak nista člana.

Islamska protiteroristična koalicija, ki bo imela svoj sedež v savdski prestolnici Rijad, med drugim vključuje bogate zalivske države, kot so Katar, Kuvajt, Združeni arabski emirati in Bahrajn, ter vojaško močne države, kot so Egipt, Turčija in Pakistan.

V koaliciji ni šiitskih držav Med člani koalicije so na primer tudi Tunizija, Jordanija, Bangladeš, Maroko, Maldivi, Libiji, Libanon, Mali, Čad, Nigerija, Palestina, Senegal in Somalija. Vse članice savdske protiteroristične koalicije so tudi članice Organizacije za islamsko sodelovanje, ki ima prav tako sedež v Savdski Arabiji.

V koaliciji so le muslimanske države, kjer prevladujejo suniti, v njej ni šiitskega Irana, ki se bojuje proti Islamski državi v Iraku in Siriji. V koaliciji prav tako ni Iraka in Sirije. V koaliciji tudi ni Omana, kjer prevladujejo muslimani, ki pripadajo ločini ibadi.

Savdijci so se vpletli v jemensko državljansko vojno Savdska Arabija, ki se poleg Katarja omenja kot ena od podpornic islamskih skupin, ki se v Siriji bojujejo proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, je bila do zdaj bolj kot proti Islamski državi vojaško dejavna v boju proti šiitskim upornikom hutijem v sosednjem Jemnu.

V Jemnu v savdski protihutijevski koaliciji sodelujejo številne islamske države, ki se zdaj omenjajo kot članice nove protiteroristične koalicije. Kot poudarja savdski obrambni minister in kronski princ Mohamed bin Salman bin Saud, se protiteroristična koalicija ne bo bojevala samo proti Islamski državi v Siriji in Iraku, ampak tudi proti terorističnim organizacijam v Egiptu, Libiji in Afganistanu.

Ne spreglejte