SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec sprejel sorodnika bazoviških žrtev

0,21

termometer

Intervju: Marjan Šarec
Foto: Bojan Puhek

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes sprejel Matjaža in Marka Bidovca, nečaka in pranečaka ene od štirih bazoviških žrtev, ki sta mu predstavila aktivnosti svojcev žrtev fašističnega režima, so sporočili iz premierjevega kabineta. Prizadevata si sicer za sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev.

Premier je z razumevanjem prisluhnil svojcema, ki si želita predvsem javno prepoznavo domoljubnega ravnanja in trpljenja bazoviških žrtev ter pomoč pri postopkih, ki bodo usmerjeni v njihovo sodno rehabilitacijo, so dodali.

Šarec je v današnjem pogovoru poudaril, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo Slovenija ohranjala jasen spomin na Bazovico kot opomin na zlo, ki ga je povzročil fašizem med vojno ter tudi že v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja najprej primorskim Slovencem in nato celotnemu slovenskemu narodu.

Kot so še navedli v njegovem kabinetu, je ob tem jasno izrazil svoje mnenje, da se je lastne zgodovine treba spominjati na ustrezen in primeren način. Hkrati je poudaril, da ga skrbijo ideje in besede visokih funkcionarjev v Italiji, ki smo jim bili priče v zadnjem času.

Pred tem že na obisku pri Pahorju

Sredi marca je Matjaža in Marka Bidovca sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je podprl prizadevanja za sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev. Ker ne gre za politično vprašanje, temveč za sodni postopek, meni, da morebitna posredovanja uradne slovenske politike niso v prid postopku, so tedaj sporočili iz predsednikovega urada.

Sorodnika ene izmed bazoviških žrtev si prizadevata za posthumno sodno rehabilitacijo štirih antifašistov, ki so bili po smrtni obsodbi na prvem tržaškem procesu leta 1930 ustreljeni v Bazovici. Italijanska država razsodbe fašističnih sodnikov zoper Ferda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča ni nikoli razveljavila, je nedavno pisal Primorski dnevnik.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • toptrio016 / 26.03.2019. ob 16:51 0 0

    Kdaj se bo kdo spomnil na vojne mobilizirance, ki bi ze davno morali dobiti odsodnino. Verjetno cakajo, da bodo vsi pomrli. Sramota!

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin