Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
10.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Sanader

Torek, 11. 3. 2014, 10.04

7 let, 12 mesecev

Sanaderju devet let zapora, HDZ mora vrniti denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekoč najmočnejšega hrvaškega politika Iva Sanaderja so kot prvoobtoženega v korupcijskem primeru Fimi-media obsodili na devet let zapora. Vrniti mora tudi odtujeni denar.

Sanader mora vrniti protipravno prisvojeni denar, tako kot HDZ, ki je prva hrvaška politična stranka obsojena zaradi korupcije. Sodba v največji korupcijski aferi na Hrvaškem še ni pravnomočna. Nekdanjega premiera in predsednika HDZ je sodišče v Zagrebu obsodilo zaradi zlorabe položaja in pooblastil ter organiziranja kriminalne skupine, ki je prek oglaševalske agencije Fimi-media iz javnih podjetij in ministrstev med letoma 2003 in 2009 odtujila najmanj deset milijonov evrov.

Odvzeli mu bodo 2 milijona evrov Sodišče je tudi odločilo, da bodo Ivu Sanaderju odvzeli 15,2 milijona kun (dva milijona evrov), kolikor naj bi znašala razlika med premoženjem in prijavljenimi prihodki njegove družine.

HDZ so kaznovali s petimi milijoni kun (657.000 evrov) zaradi nezakonitega poslovanja. Stranka bo morala tudi vrniti 24,2 milijona kun (3,1 milijona evrov), ki so končali v njenih črnih skladih.

Tudi glavni tajnik HDZ za dve leti v zapor Nekdanjega šefa hrvaške carine in glavnega tajnika HDZ Mladena Barišića so obsodili na tri leta zapora, direktorico Fimi-medie Nevenko Jurak na dve, nekdanjo glavno računovodjo HDZ Branko Pavošević pa na leto in pol zapora. Vsi trije so priznali krivdo, a se pred sojenjem niso uspeli dogovoriti s tožilstvom o višini kazni.

Nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček, ki tako kot Sanader in HDZ ni priznal kaznivega dejanja, je obsojen na leto dni zapora, pogojno za štiri leta.

Deset let za rešetkami tudi v primeru Hypo in Ina-Mol Sanader je že bil na prvi stopnji obsojen na deset let zapora v združenem primeru Hypo in Ina-Mol. Sodba tudi v tem primeru še ni pravnomočna. Proti njemu poteka tudi sojenje v primeru Planinska, vloženi pa sta še dve obtožnici zaradi korupcije.

Ne spreglejte