Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 3. 2022,
13.26

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Natisni članek

Ivo Sanader Hrvaška

Sreda, 9. 3. 2022, 13.26

2 leti, 1 mesec

Ivo Sanader ni več vojni dobičkar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

1

Ivo Sanader | Nekdanji predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader | Foto Matej Povše

Nekdanji predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader

Foto: Matej Povše

Vrhovno sodišče v Zagrebu je razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjega predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja v primeru Hypo, poročajo hrvaški mediji. Zaradi zlorabe položaja in vojnega dobičkarstva je bil leta 2018 na prvi stopnji obsojen na dve leti in pol zapora. Vrhovno sodišče je ugodilo Sanaderjevi pritožbi in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Nekdaj najmočnejši hrvaški politik je bil obsojen, ker je med letoma 1994 in 1995, ko je bila na Hrvaškem vojna, kot pomočnik ministra za zunanje zadeve sprejel provizijo v znesku 3,6 milijona kun (476 tisoč evrov). Avstrijska Hypo banka na Hrvaškem mu je provizijo izplačala, potem ko je vladi odobrila posojilo za nakup zgradb za diplomatska predstavništva v svetu.

Sodišče ni dobro razložilo …

Obtožnica je Sanaderja bremenila, da je izkoristil vojno stanje v državi za prejem provizije pri sklepanju dogovora o posojilu, navaja Jutarnji list. Kot je pisalo v obtožnici, mu je tuja banka za sodelovanje v pogajanjih kot protiuslugo za vstop na hrvaški trg izplačala provizijo v vrednosti petih odstotkov odobrenega posojila.

Vrhovno sodišče je ocenilo, da prvostopenjsko sodišče v sodbi ni pravilno pojasnilo, na kakšen način so Sanaderjeva dejanja škodljivo vplivala na materialne razmere za življenje prebivalcev med vojno ter na gospodarski potencial države in druge lastniške interese in dobičke države med vojno, navaja hrvaški časnik Jutarnji list.

Sanader je že v zaporu

Primer Hypo je bila prva od šestih obtožnic za korupcijo proti Sanaderju, nekdanjemu hrvaškemu premierju in nekdanjemu predsedniku vladajoče HDZ. Hrvaško vrhovno sodišče je sicer sredi oktobra lani potrdilo pravnomočnost sodbe proti Sanaderju tudi v največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem, znanem kot afera Fimi-media. Obsodili so ga na sedem let zapora.

Sanader sicer že od aprila 2019 prestaja šestletno zaporno kazen zaradi korupcijskega primera Planinska, je pa vrhovno sodišče nekdanjega hrvaškega premierja oprostilo v primeru Hep-Dioki.

Ivo Sanader
Novice Hrvaško vrhovno sodišče oprostilo Sanaderja v primeru Ina-Dioki
Andrej Plenković
Novice Vladajoča stranka zaradi korupcije plačala državi za 1,9 milijona kazni
Ivo Sanader
Novice Sanaderju zaradi petmilijonske podkupnine dodatna zaporna kazen
Ne spreglejte