Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 10. 2020,
6.17

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

15

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus ZDA Donald Trump

Torek, 6. 10. 2020, 6.17

3 leta, 6 mesecev

Okuženi Trump se je vrnil v Belo hišo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

15

Predsednik ZDA Donald Trump, ki se je v torek vrnil iz bolnišnice, je davi objavil novo serijo tvitov. Twitter mu je eno od sporočil o novem koronavirusu zasenčil, Trump pa je zahteval spremembo zakona o družbenih medijih. Tvitanje je zaskrbelo tudi njegove otroke. Trump dan po odhodu iz bolnišnice Walter Reed ne kaže več simptomov covida-19, pa je danes sporočil njegov zdravnik Sean Conley. "Prvo noč doma si je odpočil in ne kaže simptomov. Vitalna znamenja so stabilna in na splošno mu gre izjemno dobro," je zatrdil zdravnik predsednika ZDA.

 

Donald Trump
Novice Trump zaradi covid-19 v bolnišnici, prejel je remdesivir

"Prihaja sezona gripe. Številni vsako leto, včasih več kot 100 tisoč, in kljub cepivu, umrejo zaradi gripe. Ali bomo zaprli našo državo? Ne, naučili smo se živeti z njo tako kot se učimo živeti s covid-19, ki je pri večini prebivalstva daleč manj smrtonosen," piše v zasenčenem tvitu, ki ga Twitter kljub zavajanju javnosti ni povsem izbrisal, ampak pustil povezavo do njega, piše STA.

Trump oznanil, da se veseli naslednjega soočenja z Bidnom

Navadna gripa na leto v ZDA zahteva med 12 tisoč do 60 tisoč življenj, za boleznijo covid-19 pa je v tej državi od marca umrlo več kot 210 tisoč ljudi. Z boleznijo covid-19 pa se še nihče ni navadil živeti, še posebej velika večina Američanov, ki v nasprotju Trumpom nima dostopa do brezplačne vrhunske zdravstvene nege. Šal o tem, da je predsednik za to vrhunsko zdravstveno oskrbo plačal le 750 dolarjev davka, kar v ambulanti tistim brez zavarovanja zagotovi tri aspirine, ne manjka.

Preden je tvitnil zahtevo po spremembi zakona o družbenih medijih, je Trump še ošvrknil tradicionalne "sovražnike ljudstva", ker ne poročajo o izvrstnem gospodarstvu. "Lažni mediji zavračajo razpravo o tem, kako dobro gre pod Trumpovo vlado gospodarstvu in borzi, vključno z delovnimi mesti. Še malo pa bomo v rekordnem območju. Razpravljati želijo le o covid-19," je zapisal.

Donald Trump in Joe Biden | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump, ki je še vedno kužen, je tvitnil tudi, da se veseli naslednjega televizijskega soočenja z demokratskim predsedniškim kandidatom Josephom Bidnom 15. oktobra v Miamiju. "Imenitno bo!", je zapisal Trump, ki je po mnenju večine analitikov prvo soočenje v Clevelandu spremenil v cirkus.

Novice Trump se je oglasil iz bolnišnice, naslednjih 48 ur bo kritičnih #video

Trumpovo tvitanje zaskrbelo njegovega sina Donalda mlajšega

Napadel je še nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga, ki je neuspešno kandidiral za demokratsko predsedniško nominacijo, sedaj pa svoje milijone porablja za podporo Bidnu. Najbolj očitno na Floridi. "Mini Mike Bloomberg, ki se je osmešil med demokratsko debato, ko so ga Elizabeth Warren in drugi enostavno sesuli, je znorel in si skuša kupiti pot nazaj v srca liberalnih demokratov. Njegovi oglasi na Floridi so laži. Sam sem veliko boljši za starejše kot Zaspani!"

Župan New Yorka Michael Bloomberg | Foto: Reuters Župan New Yorka Michael Bloomberg Foto: Reuters

Trumpovo tvitanje z bolniške postelje je že konec tedna zaskrbelo njegovega sina Donalda Trumpa mlajšega, ki je po poročanju revije Vanity Fair skušal prepričati brata Erica, sestro Ivanko in njenega moža Jareda Kushnerja za družinsko intervencijo, naj skupaj ustavijo očetove "nore tvite". Brat in sestra ter njen mož so ga zavrnili in Donald mlajši je potem še sam vrgel puško v koruzo z besedami, da ne bo edini, ki mu bo šel povedat, da se obnaša noro. Vse skupaj so sicer skrbela kritična poročila o tem, da oče po nepotrebnem ogroža življenja in zdravje agentov tajne službe, ko jih uporablja za svoje izpade, poroča STA.

Peter Jančič
Mnenja Laganje z montiranjem posnetka Janše

Vrnil se je v Belo hišo

Čeprav Trump še ni popolnoma okreval po bolezni, je uresničil svoje napovedi in se iz vojaške bolnišnice Walter Reed v Marylandu, kjer so za zdravili za boleznijo covid-19, po treh dneh vrnil v Belo hišo, kjer okreva njegova žena in ameriška prva dama Melania Trump. Ta je tako kot številni uslužbenci Bele hiše prav tako okužena z novim koronavirusom.

Pred odhodom iz bolnišnice je Trump prebivalcem ZDA sporočil, da se jim novega koronavirusa ni treba bati: "Ena stvar je gotova. Ne pustite, da virus prevlada nad vašim življenjem, ne bojte se, premagali ga boste." Novi koronavirus je v ZDA do zdaj sicer zahteval več kot 210 tisoč smrtnih žrtev. Trump je med drugim zatrdil, da so ZDA najboljša država na svetu, ki ima najboljšo zdravstveno opremo in zdravila.

Donald Trump
Novice Trump sporočil: Danes bom zapustil bolnišnico

Zdravnik: Trump je še naprej kužen

Po pristanku s helikopterjem je Trump živahno stopil na stopnice južnega pročelja Bele hiše, snel masko in oznanil svetu, da se počuti dobro. Nato je brez maske vstopil v poslopje, kjer uslužbenci prav tako niso nosili mask. Trumpov zdravnik Sean Conley je na novinarski konferenci dejal, da je Trump še vedno prenašalec virusa in da bo povsem zunaj nevarnosti čez približno teden dni. Kljub temu je Trump tvitnil, da se bo kmalu odpravil nazaj h kampanji pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. 

Po pristanku s helikopterjem je Trump živahno stopil na stopnice južnega pročelja Bele hiše, snel masko in oznanil svetu, da se počuti dobro. | Foto: Reuters Po pristanku s helikopterjem je Trump živahno stopil na stopnice južnega pročelja Bele hiše, snel masko in oznanil svetu, da se počuti dobro. Foto: Reuters

Trump je s svojimi izjavami sprožil številne kritike. Biden ga je med drugim pozval, naj državljanom pošlje sporočilo o pomenu nošenja mask. "Upam, da bo predsednik, potem ko je preživel to, kar je preživel, Američanom sporočil pravo sporočilo, in sicer, da so maske pomembne," je dejal Biden. Na Trumpovo izjavo, da virus ni nevaren, pa se je odzval z besedami: "Povej to družinam, ki so koga izgubile."

Conley ni hotel povedati, kakšne posledice je covid-19 pustil na predsednikovih pljučih, prav tako ni hotel povedati, kdaj je bil Trumpov test na novi koronavirus nazadnje negativen. Ta informacija je ključna za vse, ki so bili v stiku z njim v zadnjem tednu, in za vse, ki so bili v stiku z ljudmi blizu Trumpa, poroča STA.

Donald Trump
Novice Kakšna zdravila za covid-19 dobiva Donald Trump

Okužba Trumpu prinesla večji zaostanek v anketah za Bidnom

Zadnje javnomnenjske ankete, ki so bile izvedene po tem, ko so Trumpa odpeljali v bolnišnico na zdravljenje za boleznijo covid-19, kažejo, da republikanski predsednik povečuje svoj zaostanek za Bidnom pred predsedniškimi volitvami. Najbolj opazen je zaostanek na nacionalni ravni, pa tudi v ključnih državah, ki bodo odločale o zmagovalcu.

Zadnja nacionalna anketa časopisa Wall Street Journal in televizije NBC kaže, da ima Biden 53 odstotkov podpore med volivci, Trump pa 39 odstotkov. Anketa YouGov ugotavlja razmerje 51 proti 43 odstotkov v korist Bidna, anketa Ipsos pa 51 proti 41 odstotkov v korist demokratskega kandidata.

Biden se je v petek odpravil na kampanjo na Florido, kar je preobrat, saj je bil zaradi pandemije koronavirusa do zdaj večinoma v domačem Delawaru, po posameznih zveznih državah pa je hodil Trump. Vendar pa predsednik kljub okužbi ne miruje, ne nazadnje je Bidnovo pot na Florido povsem zasenčila Trumpova bolezen, poroča STA.

Ne spreglejte