Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
17.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija prepoved

Petek, 22. 2. 2013, 17.25

7 let, 12 mesecev

Ruski poslanci želijo prepovedati uporabo tujih besed

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Člani ruske liberalne demokratske stranke so prepričani, da bi morali preprečiti uporabo tujih besed v ruščini, s tem pa želijo prepovedati vse besede, ki so se pojavile od konca osemdesetih let.

Nekateri ruski poslanci so prepričani, da ruski jezik potrebuje zakonsko zaščito pred osvajalskim pohodom tujih besed, zato so ruski dumi predlagali sprejetje zakona, ki bi prepovedoval vse besede, izposojene iz drugih jezikov. Predlog zakona pa predvideva tudi kaznovanje tistih, ki bi prepovedane besede uporabljali v javnosti, piše Russia Today.

Predlagajo uporabo arhaičnih besed Omenjeni zakon so predlagali člani liberalne demokratske stranke, ki so v predlogu navedli tudi kaznovanje vseh kršitev norm sodobnega ruskega jezika. Predlagatelji zakona so se namreč osredotočili predvsem na tiste besede, ki so v ruski jezik zatavale iz angleščine konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Za primer so navedli besede, kot so preprodajalec, butik, menedžer, samski, OK in vau. Namesto teh besed predlagajo arhaične ruske besede.

Če se prepovedi Rusi ne bi držali, bi bili za to kaznovani. Posamezniki bi morali plačati do 60 evrov, organizacije pa bi bile kaznovane s plačilom 1.300 evrov. Zadnjim bi grozila tudi zaplemba prostorov. S tem bi radi zamrznili zdajšnji ruski jezik, saj se veliko jezikov skozi čas spreminja, nekatere besede postajajo arhaične, medtem ko se pojavljajo ali pa postajajo priljubljene nove besede.

Ne želijo, da nove besede spremenijo ruski jezik V zadnjih stoletjih si je ruščina izposodila veliko besed od mongolskih zavojevalcev, bizantinskih duhovnikov, francoskih in italijanskih umetnikov, nemških inženirjev in nazadnje tudi angleško govorečih ljudi. Kot kaže, pa predlagatelji zakona ne vidijo težave v tem, da bi izbrisali lingvistično zgodovino, vendar pa želijo preprečiti novim besedam, da bi vstopile v ruski jezik. Tako bi po predlogu zakona pustili besede, kot so demokratičen, liberalen in stranka, ki so si jih izposodili iz grščine in latinščine.

Na predlog zakona se je odzvala že večinska stranka Združena Rusija, ki je predlog zakona označila za populističnega, po njihovem mnenju tudi nima možnosti, da bi bil kdaj sprejet.

Ne spreglejte