Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2020,
16.07

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

8

Natisni članek

zdravljenje Rusija Aleksej Navalni

Nedelja, 23. 8. 2020, 16.07

3 leta, 7 mesecev

Ruski politik zaradi domnevne zastrupitve pod budnim očesom oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

8

Aleksej Navalni | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni je bil pred četrtkom, ko je zaradi domnevne zastrupitve padel v komo, pod budnim očesom oblasti, je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmuš. Kot je navedla na Twitterju, je obseg nadzora sploh ni presenetil, saj so se tega zavedali. Dodala pa je, da je presenetljivo, da tega niti niso skrivali.

Novice Aleksej Navalni prispel na zdravljenje v Nemčijo #video

Jarmuševa se je s tem odzvala na poročanje moskovskega tabloida Moskovski komsomolec. V njem so namreč natančno opisali, kje se je gibal Navalni v dneh, preden je resno zbolel in v četrtek padel v komo. Prav tako je iz poročila razvidno, s kom je govoril, pa celo to, kaj je skupaj z ekipo jedel med potovanjem po Sibiriji. Kot vire časnik navaja neimenovane pripadnike varnostne službe, ki so priznali, da so spremljali Navalnega, piše STA.

Navalni je v soboto s posebnim letalom prispel na zdravljenje v Nemčijo

Njegovo stanje po pristanku je stabilno, sprejeli so ga v priznano berlinsko kliniko Charite. Ruski zdravniki so izključili zastrupitev Navalnega in trdijo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden upad ravni sladkorja v krvi. S tem naj bi se po navedbah zdravnikov v bolnišnici v Omsku strinjali tudi nemški zdravniki, ki so ga pregledali.

Aleksej Navalni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Privrženci Navalnega pa sumijo, da je bil ta zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo, in ruskim oblastem očitajo, da so z zavlačevanjem premestitve v Nemčijo poskušale prikriti zločin. Članek v omenjenem tabloidu potrjuje, da bi Navalnega glede na obseg nadzora lahko zastrupili kvečjemu na letališču ali na letalu, še navaja STA.

Nemški zdravniki: Navalni je bil zastrupljen

Berlinska bolnišnica Charite pa je nato danes potrdila, da je bil Navalni zastrupljen. S katero snovjo so ga zastrupili, še ugotavljajo. Dodali so, da je Navalni na intenzivni negi in ostaja v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, a njegovo življenje ni ogroženo, piše na spletni strani bolnišnice.

Potem ko so ga v soboto sprejeli v bolnišnici, so tamkajšnji zdravniki začeli temeljite preiskave 44-letnika. "Klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz," so pojasnili. "Učinek strupa, torej zaviranje holin esteraz v telesu, je bil potrjen z več testi v neodvisnih laboratorijih," so poudarili. Z nadaljnjimi testi bodo ugotovili, za katero snov za zaviranje tega encima, ki je potreben za pravilno delovanje osrednjega živčnega sistema, gre.

Aleksej Navalni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po postavitvi diagnoze so se odločili za zdravljenje z protisredstvom atropinom. Možnosti dolgoročnih posledic, predvsem za njegov živčni sistem, ni mogoče izključiti, so dodali. Danes pa so zdravniki iz Omska sporočili, da v preiskavah niso našli zaviralcev holin esteraz. "V obsežnih preiskavah glede vsebnosti drog, sintetičnih snovi, psihedeličnih in zdravilnih, tudi zaviralcev holin esteraz, nismo našli ničesar. Testi so bili negativni," je ruskim tiskovnim agencijam danes zatrdil Aleksander Šabajev, glavni toksikolog bolnišnice v Omsku.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob vidni vlogi, ki jo ima Navalni v ruski opoziciji, danes pozvala Moskvo k nujni celoviti in pregledni preiskavi njegove zastrupitve. Pozvala je k ugotovitvi odgovornih in njihovi izročitvi roki pravice, da bodo odgovarjali za svoja dejanja. V skupni izjavi z zunanjim ministrom Heikom Maasom sta še izrazila upanje, da bo Navalni povsem okreval, še navaja STA.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Navalni bo še danes premeščen v bolnišnico v Nemčiji
Ne spreglejte