Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2016,
13.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sirija Rusija bolnišnica

Torek, 16. 2. 2016, 13.13

8 let, 2 meseca

Rusija zavrača obtožbe o bombardiranju bolnišnic in šol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Obtožbe na svoj račun o vojnih zločinih zaradi bombardiranja najmanj štirih bolnišnic in več šol v Siriji je Rusija zavrnila kot prazne in povsem neosnovane.

Ankara je odgovornost za ponedeljkove napade, v katerih je bilo ubitih najmanj 50 ljudi, je pripisala Rusiji. Da je za napade odgovorno rusko letalstvo, meni tudi Sirski observatorij za človekove pravice, ki z aktivisti na terenu spremlja dogajanje v Siriji, sicer pa je blizu opoziciji.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes izjavil, da tisti, ki v zvezi s ponedeljkovimi napadi govorijo o vojnih zločinih, tega niso sposobni podpreti z dokazi. Peskov je izrecno poudaril, da Rusija ni izvedla bombardiranja na bolnišnico Zdravnikov brez meja.

Peskov je dejal, da so najboljši vir informacij v zvezi s ponedeljkovimi napadi sirske oblasti. S tem je spomnil na ponedeljkovo izjavo sirskega veleposlanika v Moskvi Rijada Hadada, ki je krivdo za bombardiranja na bolnišnico Zdravnikov brez meja pripisal ameriškim letalom.

Dokazi, da je šlo za nameren napad Predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce Rupert Colville je povedal, da obstajajo jasni znaki, da so bile klinike v ponedeljek namerno tarče napadov. Že sam obseg napadov kaže, da bi lahko šlo za vojno taktiko, je dodal. Eno izmed napadenih bolnišnic so upravljali Zdravniki brez meja, ki so prav tako ocenili, da je šlo pri tem za ciljan napad.

Dogovor na trhlih tleh Konec prejšnjega tedna dosežen dogovor o prekinitvi ognja v Siriji je po ponedeljkovih napadih na še bolj trhlih tleh kot je že bil. Velesile na čelu z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom so se dogovorile, da si bodo prizadevale za prekinitev sovražnosti v nemirni državi, kar naj bi se začelo uresničevati že ta teden, hkrati z okrepitvijo dostopa do humanitarne pomoči.

Ne spreglejte