SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
399. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina priznala uspehe ruskih sil v Bahmutu #vŽivo

10

termometer

Bahmut |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruske sile nadaljujejo napade na mesto Bahmut, pri čemer so delno tudi uspešne, je danes priznal ukrajinski generalštab, ne da bi navedel podrobnosti o ruskih uspehih. Nekoliko drugače sicer navaja britansko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je Kijevu ruske sile uspelo pregnati s pomembne oskrbovalne poti v Bahmutu.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva 

20.16 Ukrajina priznala uspehe ruskih sil v Bahmutu
17.42 Ukrajinci napadli železniško skladišče v Melitopolu
15.58 Ukrajina pozvala Ruse, naj ne posvajajo ukrajinskih otrok
15.39 Putin priznal morebiten negativen vpliv zahodnih sankcij na rusko gospodarstvo
15.33 Po veliki noči bo Španija v Ukrajino poslala šest tankov leopard 
12.06 Ruski veleposlanik: Švedska in Finska po vstopu v Nato legitimni tarči
11.22 Zelenski: Če pade Bahmut, Putin zmaga
10.15 Zelenski: Zahodna država nam je poslala protiletalski sistem, ki ni deloval
7.00 Rusija začela obsežne vojaške vaje

20.16 Ukrajina priznala uspehe ruskih sil v Bahmutu

Ruske sile nadaljujejo napade na mesto Bahmut, pri čemer so delno tudi uspešne, je danes priznal ukrajinski generalštab, ne da bi navedel podrobnosti o ruskih uspehih. Nekoliko drugače sicer navaja britansko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je Kijevu ruske sile uspelo pregnati s pomembne oskrbovalne poti v Bahmutu.

"Eden ključnih dosežkov nedavnih ukrajinskih operacij je verjetno bil, da so ruske plačance skupine Wagner pregnali s ceste 0506," je sporočilo britansko obrambno ministrstvo in pojasnilo, da je cesta postala kritična oskrbovalna pot za ukrajinske vojake, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70 tisoč  ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija za obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

17.42 Ukrajinci napadli železniško skladišče v Melitopolu

Ukrajinci so zadeli železniško skladišče v Melitopolu, mestu, ki so ga okupirale ruske sile. Zaradi napada so v mestu in bližnjih vaseh ostali brez električne energije.

Izgnani ukrajinski župan mesta je potrdil, da je večkrat eksplodiralo, ruska državna tiskovna agencija TASS pa je poročala, da je bilo poškodovano železniško skladišče ter da so v mestu in bližnjih vaseh ostali brez elektrike. Melitopol je železniško logistično središče za ruske sile v južni Ukrajini.

15.58 Ukrajina pozvala Ruse, naj ne posvajajo ukrajinskih otrok

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk je pozvala Ruse, naj ne posvajajo otrok, za katere je dejala, da so bili med vojno "ukradeni" Ukrajini in deportirani v Rusijo.

Vereschuk je na aplikaciji Telegram zapisala, da so bile sirote "ukradene v Ukrajini" in domnevno predane v posvojitev v Rusiji.

"Ruskim državljanom toplo priporočam, naj ne posvajajo ukrajinskih otrok, ki so bili nezakonito odpeljani iz začasno zasedenih delov Ukrajine," je dejala.

Po podatkih ukrajinskega ministrstva za integracijo okupiranih ozemelj naj bi bilo skoraj 20 tisoč ukrajinskih otrok nezakonito deportiranih v Rusijo ali dele Ukrajine pod rusko okupacijo.

Rusija na drugi strani trdi, da Ukrajince evakuira z zasedenih ozemelj prostovoljno in da je v Rusijo pripeljala na tisoče ukrajinskih otrok, da bi jih zaščitila.

15.39 Putin priznal morebiten negativen vpliv zahodnih sankcij na rusko gospodarstvo

Sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla proti Rusiji, bi lahko imele negativne srednjeročne posledice za rusko gospodarstvo, je danes priznal ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je vlado pozval, naj ukrepa hitro in brez odvečne birokracije ter naj si prizadeva okrepiti pozitivne trende v gospodarstvu.

"Sankcije, uvedene proti ruskemu gospodarstvu, lahko srednjeročno negativno vplivajo nanj," je na televizijskem srečanju s člani vlade priznal Putin. Pohvalil se je, da brezposelnost v državi ostaja na rekordno nizki ravni, medtem ko naj bi se inflacija do konca marca spustila pod štiri odstotke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vendar se zaradi vrnitve na pot rasti ne smemo počutiti sproščeno. Podpreti in okrepiti moramo pozitivne trende v našem gospodarstvu, povečati njegovo učinkovitost ter zagotoviti tehnološko, kadrovsko in finančno suverenost," je dodal. V luči tega je vlado pozval, naj "ukrepa hitro ter brez odvečne birokracije in zamud".

Že prejšnji teden je ruski premier Mihail Mišustin priznal, da so sankcije gospodarstvu povzročile škodo, a hkrati zagotovil, da bo gospodarstvo hitro okrevalo. Ob tem je dejal, da se bo rusko gospodarstvo posledicam zahodnih sankcij prilagodilo do prihodnjega leta in pozdravil "krepitev sodelovanja s prijateljskimi državami, s katerimi si delimo stališča in vrednote".

Lani se je rusko gospodarstvo po podatkih ruskega državnega statističnega urada skrčilo za 2,1 odstotka, Mednarodni denarni sklad pa mu za letos napoveduje 0,3-odstotno rast.

Po 24. februarju lani, ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino, je Evropska unija v odgovor nanjo razširila sankcije proti Rusiji, da bi pomembno oslabila njeno gospodarsko bazo, ji odvzela dostop do ključne tehnologije in trgov ter znatno zmanjšala njene sposobnosti za vodenje vojne.

Sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla proti Rusiji, med drugim vključujejo prepoved uvoza ruskih energentov, zamrznitev sredstev in prepoved financiranja za številne ruske banke ter prepoved potovanj za nekatere ruske državljane.

15.33 Po veliki noči bo Španija v Ukrajino poslala šest tankov leopard 

Španija bo po velikonočnih praznikih v Ukrajino poslala šest tankov leopard 2A4, je sporočila španska obrambna ministrica Margarita Robles. Dodala je, da nemški tanki niso bili v uporabi od 90. let prejšnjega stoletja, da so bili popravljeni in servisirani, preden jih bodo poslali v Ukrajino, jih bodo še testirali. 

12.06 Ruski veleposlanik: Švedska in Finska po vstopu v Nato legitimni tarči

Ruski veleposlanik na Švedskem Viktor Tatarincev je v torek sporočil, da bosta Švedska in Finska po vstopu v zvezo Nato postali "legitimni tarči povračilnih ukrepov" Rusije, vključno z vojaškimi. Na njegovo izjavo so se danes že odzvali v Stockholmu z napovedjo, da bodo veleposlanika poklicali na pogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ministrstvo za zunanje zadeve bo poklicalo ruskega veleposlanika in zavzelo jasno stališče proti temu očitnemu poskusu vplivanja," je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom in dodal, da "varnostno politiko Švedske določa Švedska in nihče drug".

"Po pristopu Finske in Švedske se bo skupna dolžina meja med Rusijo in Natom skoraj podvojila," je pred tem izjavil ruski diplomat v besedilu, objavljenem na spletni strani ruskega predstavništva v Stockholmu.

"Če se komu še vedno zdi, da bo to nekako izboljšalo varnost Evrope, bodite prepričani, da bodo nove članice sovražnega bloka postale legitimna tarča ruskih povračilnih ukrepov, tudi vojaških," je opozoril Tatarincev in dodal, da je Švedska z vstopom v Nato "naredila korak v brezno".

Vstop Švedske v zavezništvo, za katerega je nordijska država skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti zaprosila maja lani, morata od 30 članic potrditi le še Turčija in Madžarska. Obe zaradi različnih pomislekov že dlje časa zadržujeta ratifikacijo njenih pristopnih protokolov. Parlament v Budimpešti je v ponedeljek le potrdil vstop Finske v zvezo, medtem ko vstop Švedske še ni uvrstil na dnevni red.

11.22 Zelenski: Če pade Bahmut, Putin zmaga

Mesto Bahmut je v središču večmesečnih spopadov v vzhodni Ukrajini. Čeprav nekateri vojaški analitiki menijo, da je mesto strateško nepomembno, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznal, da bi ga poraz v mestu lahko prisilil h kompromisu z Vladimirjem Putinom.

Dejal je, da bi izguba Bahmuta lahko povzročila veliko razočaranje. "Če začuti malo krvi, če zavoha, da smo šibki, bo Putin pritiskal, pritiskal in pritiskal," je dejal Zelenski. "Naša družba se bo počutila utrujeno, to bi me prisililo v kompromis z njim in to bo njegova zmaga," je še povedal ukrajinski predsednik. 

10.15 Zelenski: Zahodna država nam je poslala protiletalski sistem, ki ni deloval

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ta teden obiskal fronte v državi in znova ponovil zahteve Ukrajine po sodobnejšem orožju. Dejal je, da nekateri elementi, ki jih je dobavil Zahod, ne delujejo.

"Evropska država je v Ukrajino poslala še en sistem zračne obrambe, ki pa ni deloval. Vedno znova smo ga morali spreminjati," je pojasnil Zelenski. Za katero državo gre, ni razkril. 

Zelenski je znova ponovil svojo večkratno zahtevo po bojnih letalih. Potožil je, da Ukrajina še vedno nima ničesar, ko gre za sodobna bojna letala.

Poljska in Slovaška sta se sicer odločili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala iz sovjetskega obdobja, nobena zahodna država do zdaj pa se ni strinjala, da bi zagotovila sodobna bojna letala – zaradi skrbi, da bi se lahko vojna še zaostrila, in zaradi izzivov, ki jih prinaša usposabljanje za upravljanje takšnih sistemov. 

7.00 Rusija začela obsežne vojaške vaje

Ruske vojaške sile so začele načrtovane vaje, ki vključujejo mobilne jedrske medcelinske balistične raketne sisteme Yars, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. V vaje je vključeno več kot tri tisoč pripadnikov vojaškega osebja in približno 300 kosov opreme, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 

Vojaške vaje so začeli po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo v torek objavilo, da je ruska mornarica izstrelila nadzvočne protiladijske rakete na lažno tarčo v Japonskem morju. Ob tem so zapisali, da sta tarčo, ki je na razdalji približno sto kilometrov, uspešno zadeli dve križarski raketi moskit.

Posnetek izstrelitve raket moskit, o čemer smo poročali že včeraj, si lahko ogledate spodaj. 

ruska mornarica, ladje Novice Rusija: Sestrelili smo ameriško pametno bombo #vŽivo #video ruska vojska Novice Sporočilo Putinu: Naši poveljniki so zločinci #video #vŽivo Putin in XI Novice Putin razkril, česa se Rusija ni dogovorila s Kitajsko #vŽivo Vladimir Putin Novice Putin v Belorusijo pošilja jedrsko orožje
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin