Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rusija Sirija Izrael Hezbolah Sergej Lavrov

Petek, 17. 5. 2013, 13.37

8 let

Rusija v Sirijo pošilja sofisticirane protiladijske rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rusija je v Sirijo poslala sofisticirane protiladijske rakete, ki bi režimu lahko pomagale pri obrambi pred prihodnjimi mednarodnimi intervencijami v državi, pravi neimenovani vir v ameriški vojski.

Rusija ostaja eden redkih zaveznikov režima Bašarja Al Asada in njegov glavni dobavitelj orožja. Ameriški časnik New York Times zdaj poroča, da je Rusija Siriji poslala moderne protiladijske rakete tipa Yakhont z dometom 290 kilometrov. Prodaja ruskih raket sirskemu režimu je bila v ospredju mednarodne skupnosti že prejšnji teden, vendar se je takrat govorilo o protiletalskih raketah. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zatrdil, da ne gre za novo prodajo raket, ampak za izpolnjevanje stare pogodbe.

Izrael skrbi, da raket ne bi dobil Hezbolah Poleg tega je dejal, da gre za protiletalski raketni sistem, ki je namenjen zgolj obrambi pred letali in ne more biti napadalno orožje. Tako izročitev tega orožja silam Bašarja Al Asada "ni v nasprotju z mednarodnim pravom, saj gre za obrambno orožje", je dejal Lavrov. Nove pošiljke raket se boji predvsem Izrael, ki meni, da bi tako orožje lahko prišlo v roke libanonskega gibanja Hezbolah. Ta bi jih lahko uporabil za napad na judovsko državo, so prepričani.

Ban v Rusiji za čimprejšnji sklic konference o Siriji Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun se je medtem v Sočiju zavzel za čimprejšnji sklic mednarodne konference o Siriji. Ban se je že sestal z Lavrovom, napovedano pa je tudi srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Po pogovorih je Lavrov dejal, da oba delita stališče, da morajo Sirci sami doseči končanje nasilja v lastni državi brez posredovanja od zunaj. Lavrov je še dejal, da morajo Združeni narodi pri reševanju svetovnih problemov imeti osrednjo vlogo.

Ne spreglejte