Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
7.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Vladimir Putin Barack Obama Sirija

Torek, 29. 9. 2015, 7.00

8 let, 5 mesecev

Rusija razmišlja o svojih napadih na IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Moskva razmišlja, ali naj sledi ZDA in njenim zaveznicam pri izvajanju zračnih napadov na cilje Islamske države (IS) v Siriji in Iraku, je napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je po srečanju z ameriškim kolegom Barackom Obamo, ki je za zaprtimi vrati trajal več kot pol ure dlje od načrtovanega časa, povedal, da je bil njun prvi pogovor na štiri oči po več kot dveh letih konstruktiven, poslovno naravnan in odkrit.

Voditelja rešitev za krizi v Siriji in Ukrajini nista našla. ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi kršenja ukrajinske suverenosti, glede Sirije pa zahtevajo, naj predsednik Bašar Al Asad zapusti položaj. Rusija to zavrača z utemeljitvijo, da so se Al Asadove sile edine sposobne uspešno spopasti z IS.

Putin je dejal, da Obama in francoski predsednik Francois Hollande, ki vztrajata, da mora Al Asad oditi, nista državljana Sirije in ne moreta odločati o prihodnosti države. Rusija želi pomagati sirski armadi v boju proti terorizmu in Putin ne izključuje možnosti ruskih zračnih napadov na IS, a le če bi jih odobrili ZN, hkrati pa je izključil možnost pošiljanja kopenskih enot v boj.

Ruski cilji: boj proti IS in podpora Al Asadu Tako ruski predsednik kot predstavnik administracije sta potrdila, da sta se sogovornika strinjala, da se morata vojski ZDA in Rusije dogovarjati in usklajevati, da na terenu v Siriji ne bo kakšnih nesrečnih srečanj.

ZDA so na podlagi pogovora ugotovile, da so ruski cilji v Siriji jasni. To je boj proti IS in podpora Al Asadu. Če bo Rusija svojo vojsko uporabljala le za boj proti IS, to morda ne bo nujno slabo za pozitiven razplet v Siriji. Obratno pa, če bo Rusija utrjevala Al Asada na oblasti proti lastnim državljanom.

Obama: Prelite je bilo že preveč krvi Obama je med govorom v Generalni skupščini ZN poudaril, da so ZDA pri reševanju sirskega konflikta pripravljene sodelovati z vsako državo, tudi Rusijo in Iranom, izključil pa je možnost sodelovanja z Al Asadom, saj je "bilo prelite že preveč krvi, da bi se vrnili k predvojnemu statusu quo". Pozval je k široki protiteroristični koaliciji za boj proti IS, ki jo je primerjal z zavezniki, ki so se med drugo svetovno vojno borili proti nacistom.

Ne spreglejte