Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2024,
7.59

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47

Natisni članek

Vladimir Putin davki Rusija

Sreda, 29. 5. 2024, 7.59

2 tedna, 1 dan

Rusija ob visokih stroških vojne v Ukrajini načrtuje zvišanje davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,47
Ruski vojaki | Finančno ministrstvo v Moskvi je sporočilo še, da bodo vojaki, ki se borijo v Ukrajini, v skladu z novim zakonodajnim predlogom deležni določenih davčnih olajšav.  | Foto Reuters

Finančno ministrstvo v Moskvi je sporočilo še, da bodo vojaki, ki se borijo v Ukrajini, v skladu z novim zakonodajnim predlogom deležni določenih davčnih olajšav.

Foto: Reuters

Rusko finančno ministrstvo je v torek sporočilo, da načrtuje zvišanje davkov, predvsem za posameznike in podjetja z najvišjimi zaslužki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta korak načrtujejo v luči naraščajočega proračunskega primanjkljaja v zadnjih dveh letih, h kateremu je izdatno pripomogla vojna v Ukrajini.

Odkar je ruska vojska februarja 2022 vkorakala v Ukrajino, Rusija beleži prej redke letne proračunske primanjkljaje. Izguba donosne prodaje energentov v Evropo je skupaj z velikim povečanjem vojaških izdatkov Rusijo prisilila, da je v zadnjih dveh letih za pokritje primanjkljaja posegla v svoj državni premoženjski sklad in si izposodila denar pri bankah v državni lasti.

Finančno ministrstvo v Moskvi zdaj predlaga nove višje davčne stopnje za tiste z najvišjimi dohodki in zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb z 20 na 25 odstotkov, navaja AFP. Spremembe naj bi po podatkih ministrstva v državni proračun prinesle dodatnih 2,6 bilijona rubljev oziroma nekaj več kot 27 milijard evrov.

"Namen sprememb je vzpostaviti pravičen in uravnotežen davčni sistem," je v izjavi v torek povedal ruski finančni minister Anton Siluanov.

Odmik od enotne davčne stopnje

Z višjimi davki bi se Rusija odmaknila od enotne stopnje davka na dohodek, ki je bila dolga leta temelj notranje gospodarske politike predsednika Vladimirja Putina. Ta sistem, ki je veljal od leta 2001, je določal enoten 13-odstotni davek na dohodek in je bil zaslužen za krepitev proračuna, izkoreninjenje davčnih utaj in omejevanje črnega trga.

Finančno ministrstvo v Moskvi je sporočilo še, da bodo vojaki, ki se borijo v Ukrajini, v skladu z novim zakonodajnim predlogom deležni določenih davčnih olajšav. Spremembe davčne zakonodaje bi lahko ruski parlament potrdil še letos, veljati pa bi lahko začele leta 2025.

Skupni proračunski primanjkljaj Rusije bo v letih 2022 in 2023 znašal približno 6500 milijard rubljev oziroma približno 67 milijard evrov. Letos je Rusija v proračunu predvidela primanjkljaj v višini 1600 milijard rubljev oziroma nekaj več kot 16,5 milijarde evrov, kar ustreza približno 0,9 odstotka BDP.

Ruski vojaki v Sankt Peterburgu
Novice Slovenec v Rusiji: Nisem si mislil, da bodo Rusi tako grdo tepeni
vojaška parada, Rusija
Novice Rusija bo talibane odstranila s seznama terorističnih organizacij
Geoplin
Novice Geoplin odgovarja Bruslju: Slovenija se ne zanaša več na ruski plin

 

Ne spreglejte