Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2024,
8.46

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
napad energetska infrastruktura Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusija Vojna v Ukrajini

Natisni članek

Sobota, 22. 6. 2024, 8.46

1 mesec

Rusija izvedla obsežen napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Volodimir Zelenski | Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bila v ruskih napadih do zdaj uničena polovica ukrajinskih energetskih zmogljivosti. | Foto Reuters

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bila v ruskih napadih do zdaj uničena polovica ukrajinskih energetskih zmogljivosti.

Foto: Reuters

Rusija je minulo noč izvedla obsežne napade na energetsko infrastrukturo na zahodu in jugu Ukrajine, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Napadi so botrovali prekinitvam dobave elektrike. Po navedbah Kijeva gre za osmi obsežen ruski napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v zadnjih treh mesecih.

Ukrajinsko ministrstvo za energijo je sporočilo, da je bila v napadih poškodovana oprema v objektih elektrodistributerja Ukrenergo v Zaporožju in Lvovu. Dodalo je, da sta bila v Zaporožju ranjena dva zaposlena, ki so ju prepeljali v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrenergo je kasneje napovedal, da bo zaradi napadov danes med 14. uro (13. uro po srednjeevropskem času) in polnočjo (23. uro po srednjeevropskem času) po vsej Ukrajini prihajalo do prekinitev v oskrbi z električno energijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je Rusija v napadih uporabila taktične bombnike in drone ter da so sestrelili 13 brezpilotnikov in 12 raket.

Po navedbah ministrstva gre za osmi obsežen ruski napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v zadnjih treh mesecih. Pred tem so o večjem napadu poročali v noči na četrtek, ko je bila poškodovana ena od elektrarn, sedem ljudi pa je bilo ranjenih.

Zelenski: Storili bomo vse, da se ruski poskusi izsiljevanja glede ogrevanja in elektrike ne bodo izšli

Rusija je v več kot dveh letih vojne v Ukrajini z raketami in brezpilotnimi letalniki ohromila ukrajinske zmogljivosti za proizvodnjo električne energije ter prisilila Kijev, da uvede redukcije elektrike in uvozi zaloge iz Evropske unije.

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bila v ruskih napadih do zdaj uničena polovica ukrajinskih energetskih zmogljivosti. Zelenski je ta teden dejal, da morajo biti vse bolnišnice in šole v Ukrajini čim prej opremljene s solarnimi paneli. "Storili bomo vse, da se ruski poskusi izsiljevanja glede ogrevanja in elektrike ne bodo izšli," je dejal v četrtek.

Vladimir Putin
Novice Vladimir Putin Južno Korejo svari pred dobavo orožja Ukrajini
Napad v Rusiji
Novice Ukrajinci se ne ustavljajo: napadli so rusko rafinerijo nafte
Ne spreglejte