Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
6.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina Rusija ZDA Obama

Petek, 7. 3. 2014, 6.57

8 let

Rusija ima na Krimu 30 tisoč vojakov (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pozivi Rusiji, naj začne pogovore z Ukrajino pod pokroviteljstvom Zahoda, nas spravljajo v smeh, je dejal predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Turčija je proti ruskemu letali za nadzorovanje poslala šest svojih lovcev F-16 da bi ga prestregli, ker je rusko letalo letelo vzporedno s turško črnomorsko letalo. Incident se je zgodil le tri dni zatem, ko je osem lovcev prestreglo drugo rusko letalo. Skozi ožino Bospor je v Črno morje zaplula ameriška vojna ladja.

V Moskvi se bojijo, da bo na Krimu in vzhodu Ukrajine prišlo do etničnega preganjanja, če bodo tisti, ki so v ozadju spremembe oblasti v Kijevu, dosegli Krim, je dodal Putinov predstavnik.

Ruski parlament bo spoštoval zgodovinsko odločitev, ki jo bodo prebivalci ukrajinskega polotoka Krim sprejeli na referendumu o priključitvi Rusiji, je dejal predsednik ruske dume Sergej Nariškin. S tem je namignil, da bi parlament podprl odločitev o priključitvi Rusiji. Referendum bo po napovedih potekal 16. marca. Nariškin je dejal, da je bila ta poteza povezana s potrebo po zagotovitvi pravic in varnosti državljanov ter s potrebo po zaščiti človeških življenj na Krimu zaradi krize, ki pretresa Ukrajino po padcu predsednika Viktorja Janukoviča.

Rusija ima na Krimu 30 tisoč svojih vojakov, poroča Reuters, ki se sklicuje na ukrajinsko mejno stražo, kar je skoraj dvakrat več od številke, ki jo je nazadnj epodala vlada v Kijevu. Pomočnik vodje mejnih stražarjev je za Reuters povedal, da gre pri številki 30 tisoč za oceno, ki vključuje tako enote, ki so prispele prejšnji teden in rusko črnomorsko floto, ki je trajno nastanjena v Sevastopilu.

Iz Ukrajine ponovno poročajo, da so oboroženi moški opazovalcem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) preprečili vstopiti na Krim.

Ukrajinski Kanal 5 poroča, da je ruska črnomorska flota potopila še tretjo ladjo na vhodu v jezero Donuzlav, da bi ukrajinskim ladjam preprečila izhod na Črno morje. Drugi dve ladji so potopili med včerajšnjo blokado.

Shod Moskovčanov v podporo Krimu V središču Moskve se je več kot 65.000 ljudi zbralo na shodu "Skupaj smo" v podporo proruskim oblastem na ukrajinskem polotoku Krim, kjer živi pretežno rusko govoreče prebivalstvo, mnogi pa si želijo priključitve Rusiji. Shoda se je udeležil tudi predsednik krimskega regionalnega parlamenta Vladimir Konstantinov.

"Vemo, da nas Rusija ne bo nikoli zapustila. Rusi bodo vedno z nami. 16. marca morajo vsi prebivalci Krima, vsi Rusi reči tri besede: Sevastopol, Krim, Rusija," je povedal Konstantinov. Na shodu so ljudje mahali z ruskimi zastavami in nosili napise v podporo Krimu in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Gazprom Ukrajini zagrozil z zaprtjem plinske pipice Ruski energetski velikan Gazprom je opozoril Ukrajino, da bi ji lahko, če nove oblasti ne bodo poravnale 1,89 milijarde dolarjev dolga, prekinil dobavo plina, kot je to za dva tedna že storil leta 2009. Ukrajina je skladno z dogovorom Gazpromu v zadnjih mesecih za plin plačevala za tretjino nižjo ceno od tržne.

ZDA so ta teden Ukrajini ponudile za milijardo dolarjev "energetske pomoči" v obliki jamstev za posojila, s katero bi Ukrajina lahko poravnala dolgove do Gazproma.

Obama: Referendum na Krimu je kršitev mednarodnega prava Predsednik ZDA Barack Obama je v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Putina pozval, naj poišče politično rešitev za krizo v Ukrajini. Aktivnosti ruskih vojaških sil na Krimu pomenijo kršitev suverenosti Ukrajine, referendum, ki ga je predlagal krimski parlament, pa bi pomenil kršitev mednarodnega prava, je Obama poudaril v uro dolgem pogovoru, že drugem v manj kot tednu dni. Pogovor je potekal na pobudo Bele hiše, navaja spletni BBC.

Po mnenju predsednika ZDA bi moralo imeti rusko vodstvo z ukrajinskim neposredne pogovore ob podpori mednarodne skupnosti, mednarodni opazovalci pa lahko pomagajo pri zagotovitvi pravic vseh Ukrajincev, vključno z ruskim prebivalstvom. Dodal je, da se mora ruska vojska vrniti v svoja oporišča in vojašnice, mednarodna skupnost pa lahko pomaga tudi pri izvedbi volitev v Ukrajini, napovedanih za maj.

Putin: Rusija ne more ignorirati poziva krimskega parlamenta Putin je Obami povedal, da Rusija ne more spregledati prošnje za pomoč ruskih prebivalcev na Krimu. Meni, da Rusija v tem položaju ravna primerno. Putin je še poudaril pomembnost rusko-ameriških odnosov, ki ne bi smeli biti žrtev razhajanja med državama pri posamičnih mednarodnih vprašanjih, še sporoča BBC.

Učinkovitost sankcij proti Rusiji omejena? Predstavniški dom ameriškega kongresa je izglasoval milijardo dolarjev pomoči v obliki posojilnih jamstev za Ukrajino, nadaljuje pa se tudi razprava o dodatnih ukrepih proti Rusiji. Predstavniki finančnega ministrstva ZDA so sicer priznali, da je učinkovitost sankcij močno omejena, ker je Evropa odvisna od ruskega energetskega izvoza.

Predstavniki State Departmenta pa so kongresnikom zavrnili vse Putinove utemeljitve za posredovanje v Ukrajini. Ruska manjšina po mnenju ameriškega zunanjega ministrstva naj ne bi bila niti najmanj ogrožena.

Ukrajina od Interpola zahteva razpis tiralice za Janukovičem Ukrajina je na Interpol naslovila zahtevo, da za odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem razpiše mednarodno tiralico. 63-letnega Janukoviča Ukrajina išče zaradi zlorabe oblasti in množičnega umora protestnikov. Tudi Rusija je članica Interpola, vendar pa države članice Interpola niso obvezane spoštovati tiralice.

Janukovič v slabem zdravstvenem stanju? Kje je trenutno Viktor Janukovič ni znano. Moskva je sporočila, da naj bi bil konec februarja v Rostovu na Donu. Moskovski mediji poročajo, da je Janukovič utrpel srčni napad in da je njegovo stanje zelo resno. Nazadnje se je v javnosti pojavil pred tednom dni, ko je imel tiskovno konferenco in dejal, da je še vedno ukrajinski predsednik. Trenutno naj bi bil v eni od moskovskih bolnišnic.

Putin je ta teden zavrnil ugibanja, da je Janukovič zaradi srčnega napada umrl.

Ne spreglejte