SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusija bo premaknila uro in znova povečala število časovnih pasov

1

termometer

 | Foto:
Ruski parlament je sprejel zakon, v skladu s katerim bodo kazalce na uri jeseni trajno premaknili za eno uro nazaj.

Obenem se bo število časovnih pasov, na katere je razdeljena Rusija, povečalo z devet na deset. V torek sprejeti zakon odpravlja spremembe, ki jih je v letih 2010 in 2011 uvedel takratni predsednik Dimitrij Medvedjev. Ta je ukinil dva časovna pasova ter med Rusi zelo nepriljubljeni poletni čas, ki so ga uvedli še v obdobju Sovjetske zveze.

Spremembe, ki jih je uvedel Medvedjev, so se izkazale za zelo nepriljubljene V skladu z novim zakonom bodo Rusi 26. oktobra, ko večina evropskih držav s poletnega preide na zimski čas, urne kazalce premaknili za eno uro nazaj. Tako bo ostalo tudi po prihodnji pomladi, ko bo večina Evrope prešla na poletni čas. Spremembe, ki jih je uvedel Medvedjev, so se izkazale za zelo nepriljubljene, saj je zaradi njih sonce v bolj severnih krajih, kot je Sankt Peterburg, pozimi vzšlo šele ob 11. uri dopoldne.

Zagovorniki novega zakona poudarjajo, da spremembe, sprejete v torek, Rusijo približujejo resničnemu astronomskemu času, poleg tega bo manjša časovna razlika med Moskvo in zahodnimi državami. Zakon tudi znova uvaja časovni pas na skrajnem vzhodu države, na Kamčatki in območju Šuhotke, ki je devet ur pred Moskvo.

Zakon je parlament sprejel v torek, pri čemer ga je podprlo 442 od 450 poslancev dume.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin