Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2022,
6.12

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

142

Natisni članek

brezpilotni letalniki Kijev Rusija vojna Ukrajina

Petek, 30. 12. 2022, 6.12

3 mesece

310. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin povabil Šija, naj obišče Moskvo spomladi 2023, a Kitajska si želi konec vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

142

Vladimir Putin | "Imamo enake poglede na vzroke, potek in logiko tekoče preobrazbe svetovne geopolitične krajine," je dejal Putin. | Foto Reuters

"Imamo enake poglede na vzroke, potek in logiko tekoče preobrazbe svetovne geopolitične krajine," je dejal Putin.

Foto: Reuters

310. dan vojne v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je svojemu kitajskemu kolegu Šiju Džinpingu danes na virtualnem srečanju dejal, da je njuno partnerstvo pomembnejše kot kadarkoli prej ob "pritisku brez primere", ki ga narekuje Zahod, saj Rusijo invazija na Ukrajino vse bolj izolira na svetovnem prizorišču, ob tem pa ga je povabil, naj obišče Moskvo spomladi 2023.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.06
Virtualno srečanje Putina in Šija: Kitajska si želi, da se vojna konča
18.51 Ukrajina: V Harkovu danes umrli dve osebi
16.31 Rusi množično zapuščajo Krim
15.03 Putin voditeljem ZDA, Francije in Nemčije ne bo poslal novoletnih čestitk
13.06 Več kot sto Rusov nezakonito vstopilo v Slovenijo
10.03 Ukrajinci odbili nočni napad ruskih brezpilotnih letal
8.14 Velika Britanija v Ukrajino pošilja detektorje kovin in komplete za dezaktiviranje bomb
8.05 Svetovalec Zelenskega: V bitkah okoli Bahmuta izgubljamo veliko vojakov
6.28 Rusi ob dveh ponoči z brezpilotnimi letali napadli Kijev

20.06 Virtualno srečanje Putina in Šija: Kitajska si želi, da se vojna konča

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojemu kitajskemu kolegu Šiju Džinpingu danes na virtualnem srečanju dejal, da je njuno partnerstvo pomembnejše kot kadarkoli prej ob "pritisku brez primere", ki ga narekuje Zahod, saj Rusijo invazija na Ukrajino vse bolj izolira na svetovnem prizorišču.

Putinova vojna v Ukrajini se še ne bliža koncu, kitajski predsednik Ši pa se spopada z večjim izbruhom covid-19, zato je petkov pogovor med voditeljema poudaril njuno medsebojno zaupanje sredi vse večjih kriz doma, poroča CNN.

Ruski voditelj je odnose med narodoma označil za "najboljše v zgodovini" in dejal, da lahko "zdržijo vse preizkušnje", ter povabil Šija, naj obišče Moskvo spomladi 2023. A to naj bi se po poročanju nekaterih poznavalcev in medijev zgodilo le v primeru, da bi Rusija privolila v mirovne procese in poskušala končati vojno v Ukrajini.

"Imamo enake poglede na vzroke, potek in logiko tekoče preobrazbe svetovne geopolitične krajine," je dejal Putin. "Ob pritiskih in provokacijah Zahoda brez primere zagovarjamo svoja načelna stališča in ne branimo le lastnih interesov, ampak tudi interese vseh tistih, ki se zavzemamo za resnično demokratični sistem in pravico držav, da svobodno odločajo o svoji usodi," je še dodal ruski predsednik.

"Kitajska si želi, da se (vojna) konča," je dejal Yun Sun, direktor kitajskega programa v Stimson Centru s sedežem v Washingtonu. "Ši bo poskušal Putinu poudariti pomen miru," je dodal. "Ker postaja Rusija nestrpna zaradi pomanjkanja napredka na bojišču, v očeh Kitajske dozoreva čas za mirovne pogovore."

18.51 Ukrajina: V Harkovu danes umrli dve osebi

Danes sta bili v Harkovu ubiti dve osebi. Še dve osebi sta bili poškodovani, je povedal Kiril Timošenko, namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika, ki je podal današnje podatke o smrtih v državi.

Timošenko je dejal še, da so reševalne službe trenutno na prizorišču. Medtem so sporočili, da je bila v ruskih napadih na regijo Černigov na severu Ukrajine ubita še ena oseba. Dodali so, da je območje po eksploziji ostalo brez elektrike, poroča Index.hr.

16.31 Rusi množično zapuščajo Krim

Ker se Rusi bojijo napada na krimski most, ki okupirani polotok povezuje s celinsko Rusijo, množično zapuščajo krimski polotok. Na krimskem mostu se vijejo kilometrske kolone, uradniki pa tiste, ki ga prečkajo, prosijo, naj izpraznijo žepe, kjer jim jih natančno pregledajo, poroča Telegraph.

Kot je razvidno s posnetkov, so polotok Rusi začeli zapuščati že pred dnevi. Vse to se je zgodilo le nekaj tednov po tem, ko se je Putin peljal čez most, da je tako dokazal, da je bila škoda, ki jo je povzročil oktobrski napad na most, ki ga je povzročil tovornjak bomba, popravljena.

15.03 Putin voditeljem ZDA, Francije in Nemčije ne bo poslal novoletnih čestitk

Ruski predsednik Vladimir Putin ne bo poslal novoletnih čestitk ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Medtem ko se svet pripravlja na vstop v novo leto, je Putin že poslal čestitke predsednikom do Rusije prijaznih držav, vključno s Turčijo, Sirijo, Venezuelo in Kitajsko. Edina evropska voditelja, ki sta od Putina prejela čestitke, sta madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Srečnega novega leta pa ne bo zaželel predsednikoma ZDA in Francije ter nemškemu kanclerju, saj so te države zaradi invazije na Ukrajino proti Moskvi uvedle sankcije brez primere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutno z njimi nimamo stikov in predsednik jim ne bo čestital zaradi neprijaznih ukrepov, ki jih nenehno izvajajo," je novinarjem pojasnil Peskov. Dodal je še, da nihče od njih nikoli ni poslal svojih čestitk Putinu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

13.06 Več kot sto Rusov nezakonito vstopilo v Slovenijo

Policisti so na območju Rigonc, Slovenske vasi in Dobove v sredo in četrtek izsledili in prijeli 101 državljana Rusije. Vsi so nezakonito vstopili v Slovenijo. Med drugimi so prijeli tudi 44 državljanov Indije, 23 državljanov Kube in 17 državljanov Bangladeša, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Več preberite tukaj: 

Policija Toyota
Novice Več kot sto Rusov nezakonito vstopilo v Slovenijo

10.03 Ukrajinci odbili nočni napad ruskih brezpilotnih letal

Ukrajinska zračna obramba je ponoči v Kijevu in okolici ter na vzhodu države odbila napade ruskih brezpilotnih letal, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Do novega napada je prišlo le dan po tem, ko je Rusija z več kot 120 raketami napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več preberite tukaj: 

Dron, DJI
Novice Ukrajinci: Ponoči smo odbili 16 brezpilotnih letal

8.14 Velika Britanija v Ukrajino pošilja detektorje kovin in komplete za dezaktiviranje bomb

Velika Britanija je v petek sporočila, da je Ukrajini dala več kot tisoč detektorjev kovin in sto kompletov za dezaktiviranje bomb, da bi pomagala očistiti minska polja.

"Ruska uporaba protipehotnih min in ciljanje na civilno infrastrukturo poudarjata šokantno krutost Putinove invazije," je v izjavi dejal britanski obrambni minister Ben Wallace.

Detektorji kovin, ki jih je izdelalo nemško podjetje Vallon, lahko pomagajo vojakom pri čiščenju poti, tako da pomagajo odstraniti nevarnosti eksplozivov, je sporočilo obrambno ministrstvo, medtem ko lahko kompleti odstranijo vžigalko iz neeksplodiranih bomb.

8.05 Svetovalec Zelenskega: V bitkah okoli Bahmuta izgubljamo veliko vojakov

Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je priznal, da imajo ukrajinske sile velike izgube v bojih okoli Bahmuta.

Bahmut je postal ena najbolj spornih točk na 1.300 kilometrov dolgi fronti v Ukrajini in prizorišče nekaterih najhujših spopadov v vojni. Večji del regije Doneck, kjer se nahajata Bahmut in Soledar, od leta 2014 zasedajo separatisti, ki jih podpira Rusija, piše CNN.

6.28 Rusi ob dveh ponoči z brezpilotnimi letali napadli Kijev

Opozorilo meščanom so kijevske mestne oblasti objavile nekaj po drugi uri prek svojega kanala aplikacije Telegram. Po mestu je bilo slišati sirene. Guverner kijevske regije Oleksij Kuleba je na aplikaciji Telegram zapisal, da so Rusi Kijev začeli napadati z droni.

Priča je za Reuters povedala, da se je slišalo več eksplozij in odmev protiletalskega streljanja 20 kilometrov južno od Kijeva.

Prve ocene kažejo, da je ukrajinska protizračna obramba sestrelila vsa brezpilotna letala, ki jih je Rusija poslala nad Kijev. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek na družbenih omrežjih sporočil, da so zračne sile po vsej Ukrajini včeraj sestrelile 54 ruskih raket in 11 brezpilotnih letal.

Povedal je tudi, da so v četrtek zvečer, po novem ruskem obstreljevanju, večino regij v Ukrajini prizadeli izpadi električne energije.

"Nocoj je zmanjkalo elektrike v večjem delu Ukrajine. Še posebej težko je v regiji Kijeva in v samem glavnem mestu, v regiji Lvova, v Odesi, Hersonu in okolici, v Vinici in Zakarpatju," je dejal.

Rusija je v četrtek izstrelila na desetine raket na Kijev, Lvov in Odeso na zahodu ter druga mesta po državi. Šlo naj bi za enega največjih zračnih napadov od začetka vojne.

Mobilizirani ruski vojaki
Novice Mobilizirani Rusi množično na klinike za plodnost, kjer jim brezplačno zamrznejo spermo
Sergej Lavrov
Novice "Opažamo, da Ukrajina z zahoda prejema vedno boljše orožje." Temu bodo naredili konec?
Novice Slovenija na zdravljenje sprejela ranjenca z vojnega območja Ukrajine
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva Zelenskemu zagotovila popolno podporo Italije
Ne spreglejte