Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2022,
7.00

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin napad vojna invazija Rusija Ukrajina

Sreda, 28. 12. 2022, 7.00

3 mesece, 1 teden

308. dan vojne v Ukrajini

"Opažamo, da Ukrajina z zahoda prejema vedno boljše orožje." Temu bodo naredili konec?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

117

Sergej Lavrov | "Opažamo, da Ukrajina prejema vedno več zahodnega orožja, ki je vedno boljše kakovosti," je dejal Lavrov. | Foto Reuters

"Opažamo, da Ukrajina prejema vedno več zahodnega orožja, ki je vedno boljše kakovosti," je dejal Lavrov.

Foto: Reuters

308. dan ruske invazije na Ukrajino. 

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da ruska vojska pripravlja nove načrte za prekinitev dobave orožja in streliva za ukrajinsko vojsko iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Opažamo, da Ukrajina prejema vedno več zahodnega orožja, ki je vedno boljše kakovosti," je dejal Lavrov. Zato ruski vojaški strokovnjaki po njegovih besedah pozivajo k prekinitvi teh dobavnih poti.

Poudarki dneva:

20.12
 Rusija želi otežiti dobavo zahodnega orožja v Ukrajino
19.19 Zelenski: Obnova Ukrajine bo največji evropski gospodarski projekt
16.11 Rusi so v 24 urah na civilne cilje v Hersonu izstrelili 33 raket
10.54 Lavrov: Z EU ne bomo več sodelovali, dovolj prijateljev imamo drugje
9.05 Ukrajina ostro nad Orbana: To je nespoštovanje do Ukrajine in ukrajinskega ljudstva
6.35  Pravoslavni metropolit Zelenskemu: Hočete ljudem vzeti tudi vero?

20.12 Rusija želi otežiti dobavo zahodnega orožja v Ukrajino

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da ruska vojska pripravlja nove načrte za prekinitev dobave orožja in streliva za ukrajinsko vojsko iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Opažamo, da Ukrajina prejema vedno več zahodnega orožja, ki je vedno boljše kakovosti," je dejal Lavrov. Zato ruski vojaški strokovnjaki po njegovih besedah pozivajo k prekinitvi teh dobavnih poti.

"Razmišljamo o železniških progah, mostovih in predorih. Predvidevam, da bodo sprejete strokovne odločitve o tem, kako te dobave orožja otežiti ali – v idealnem primeru – kako jih popolnoma ustaviti," je še dejal ruski zunanji minister. Do neke mere so po njegovih besedah temu namenjeni tudi ruski napadi na ukrajinsko infrastrukturo.

Ob tem Kremelj meni, da mora morebitni načrt o mirovnih pogajanjih upoštevati rusko priključitev štirih ozemelj na vzhodu in jugu države.

"Ne moremo sprejeti mirovnega načrta za Ukrajino, ki ne bi upošteval novih razmer na ruskem ozemlju," je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

S tem se je odzval na načrt v desetih točkah, ki ga je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavil na novembrskem vrhu skupine G20 na Baliju. Osnovni zahtevi Ukrajine sta sicer popoln umik ruskih vojakov in plačilo odškodnine.

Podobnega mnenja je tudi Lavrov, ki je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP izrazil prepričanje, da bo "Rusija svoje cilje v Ukrajini dosegla s potrpežljivostjo in trmo", vključno s priznanjem štirih ukrajinskih regij.

19.19 Zelenski: Obnova Ukrajine bo največji evropski gospodarski projekt

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v govoru v ukrajinskem parlamentu obnovo Ukrajine po vojni označil za največji evropski gospodarski projekt in poslance pozval k pripravi zakonov, ki bodo v državo privabili podjetnike in vlagatelje. V luči tega je opravil tudi videokonferenco z vodjo investicijske družbe Blackrock Larryjem Finkom.

Kot je dejal, ukrajinska orožarska industrija v luči obnove ozemeljske celovitosti države postaja ena najnaprednejših na svetu. V prihodnjih letih bo Kijev po besedah Zelenskega za obrambo namenil več kot 30 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik si je za prihodnje leto zastavil tudi cilj osvoboditi vse Ukrajince, ki so jih ruske sile zajele kot vojne ujetnike. Po njegovih besedah se je od začetka vojne domov vrnilo 1.456 ljudi. Poleg tega bi se po njegovi oceni v domovino morali vrniti Ukrajinci, ki so zaradi vojne pobegnili v tujino.

16.11 Rusi so v 24 urah na civilne cilje v Hersonu izstrelili 33 raket

Ruske sile so okrepile minometne in topniške napade na nedavno osvobojeno mesto Herson v južni Ukrajini, hkrati pa izvajajo stalni pritisk vzdolž frontnih črt v vzhodnih regijah države. V zadnjih 24 urah so izstrelile 33 raket na civilne cilje v ukrajinskem mestu Herson.Rusija zanika napade na civiliste.

Rakete so zadele tudi hersonško porodnišnico. V napadu ni bila poškodovana nobena izmed porodnic, je kasneje prek omrežja Telegram sporočil nadzornik ustanove Kirilo Timoshenk in dodal, da so osebje in pacientke že premaknili v zaklonišča. 

Hudi spopadi so potekali tudi okoli mesta Bakhmut, ki je v rokah Ukrajine in je zdaj večinoma v ruševinah, v vzhodni provinci Doneck ter na njegovem severu, okoli mest Svatove in Kreminna v provinci Lugansk, kjer ukrajinske sile poskušajo zlomiti rusko obrambo. Ukrajinski vojaški analitik Oleh Ždanov pravi, da so se spopadi okrepili, Rusija pa je na fronto namestila več tankov in oklepnih vozil, poroča Reuters. 

10.54 Lavrov: Z EU ne bomo več sodelovali, dovolj prijateljev imamo drugje

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je v intervjuju za rusko državno tiskovno agencijo TASS dejal, da Rusija ne namerava več sodelovati v skupnih projektih z Evropsko unijo glede na to, da Zahod proti Moskvi bije hibridno vojno, poroča hrvaški Index.

Po besedah prvega ruskega diplomata so odnosi med Moskvo in EU "na najnižji ravni do zdaj" zaradi, kot je dejal, znanih razlogov. "Ne nameravamo trkati na zaprta vrata ali začenjati skupnih projektov. Hvala bogu svet za nas ni samo Evropska unija, saj imamo veliko prijateljev in podobno mislečih ljudi drugje," je dejal.

Opozoril je tudi na prepoved Washingtona evropskim državam, po kateri evropska podjetja ne smejo več vzdrževati energetskega dialoga z Rusijo, za katerega Lavrov trdi, da je Evropejcem desetletja zagotavljal blaginjo brez primere.

9.05 Ukrajina ostro nad Orbana: To je nespoštovanje Ukrajine in ukrajinskega ljudstva

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v torek ostro kritiziralo madžarskega premierja Viktorja Orbana zaradi njegove izjave, da se bo vojna v Ukrajini končala, če bodo tej državi prenehali pošiljati orožje. Orbanove izjave izkazujejo "patološko nespoštovanje Ukrajine in ukrajinskega ljudstva, ki se bojuje proti ruski agresiji", je ministrstvo zapisalo v objavi na svoji spletni strani in madžarskega voditelja obtožilo "politične kratkovidnosti", poroča hrvaški Index.

Orban je namreč dejal, da se lahko Ukrajina bojuje, "dokler jo ZDA podpirajo z denarjem in orožjem". "Če Američani želijo mir, bo mir," je dodal.

Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so že dalj časa napeti. Orban je poskušal večkrat blokirati podporo EU Ukrajini, pa tudi sankcije proti Rusiji. V javnosti so ga videli s šalom z narisanim zemljevidom Velike Madžarske, ki vključuje tudi ukrajinsko ozemlje. Madžarski voditelj vzdržuje tudi močne odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, medtem ko Madžarska ostaja močno odvisna od ruskega plina.

6.35 Pravoslavni metropolit Zelenskemu: Hočete ljudem vzeti tudi vero?

Voditelj Kijevsko-Pečerske lavre in metropolit Pavel Lebed je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj iz tega pravoslavnega svetišča ne izganja vernikov Ukrajinske pravoslavne cerkve. "Siti smo sovražnikov, ki napadajo naše ljudi, siti smo bede in žalosti, medtem ko ljudje stradajo na mrazu," je ukrajinskemu predsedniku dejal Lebed v videosporočilu.

Pozval ga je, naj Ukrajinski pravoslavni cerkvi konec meseca ne odvzame verskih prostorov, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine. "Hočete ljudem vzeti vero? Ali jim želite vzeti zadnje upanje? Ne počnite tega," je dejal Lebed.

Zelenski je namreč prepovedal verske organizacije, povezane z Rusijo. Ukrajinska varnostna služba SBU je novembra preiskala samostanski kompleks, glavno pravoslavno svetišče v Ukrajini. Racije so izvedli tudi v drugih cerkvah. Konec meseca se samostanu izteče najemna pogodba, Lebed pa je zahteval, da vernikov ne izselijo, poroča hrvaški Index.

Direktorica jih je 26. decembra obvestila, da v tamkajšnjih cerkvah ne bodo več smeli opravljati bogoslužja, je povedal Lebed. Dodal je, da ljudje, ki nimajo nič s pravoslavno cerkvijo, ne bi smeli govoriti vernikom, kdaj naj praznujejo Kristusovo rojstvo in v katero cerkev naj hodijo.

Kijevsko-Pečerska lavra, znana tudi kot Kijevski jamski samostan, je najstarejše pravoslavno svetišče vzhodnih Slovanov, ustanovljeno leta 1051.

Novice Slovenija na zdravljenje sprejela ranjenca z vojnega območja Ukrajine
Giorgia Meloni
Novice Melonijeva Zelenskemu zagotovila popolno podporo Italije
nafta zemeljski plin bencin dizel
Novice Putin prepoveduje izvoz ruske nafte v države, ki so uvedle omejitev cen nafte
Rusi v Srbiji
Novice Zakaj je Ruse, ki so pribežali v Srbijo, strah srbske tajne službe
Ne spreglejte