Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
6.25

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

13

Natisni članek

iranski jedrski sporazum Donald Trump Rusija ZDA

Sreda, 9. 5. 2018, 6.25

5 let, 12 mesecev

V iranskem parlamentu zažgali ameriško zastavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

13

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom še naprej razburja. Skupina skrajno konservativnih poslancev v iranskem parlamentu je v odzivu danes v parlamentu v Teheranu zažgala ameriško zastavo. V torek pozno zvečer pa se je oglasila Moskva. Rusko zunanje ministrstvo je globoko razočarano, ocenjujejo tudi, da gre za očitno kršitev mednarodnega prava. Iran medtem namerava vztrajati pri sporazumu.

Video: AP

Trumpova odločitev ne upošteva nobenih interesov drugih držav, menijo. "Nobenega razloga ni bilo za enostranski umik iz sporazuma in ga tudi ne more biti," je zunanje ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost. Dodali so, da je Rusija pripravljena z drugimi pogodbenicami še naprej spoštovati in izvrševati sporazum z Iranom.

Znova sankcije proti Iranu

Sporazum je bil leta 2015 sklenjen med Iranom in šesterico velesil - ZDA, Rusijo, Kitajsko, Francijo, Veliko Britanijo in Nemčijo. V zameno za odpravo mednarodnih sankcij se je Iran odrekel svojim jedrskim ambicijam. Trump je v torek  skladno s pričakovanji - kljub domačim in mednarodnim opozorilom - sporočil, da se ZDA umikajo iz tega sporazuma in znova uvajajo sankcije proti Iranu.

Pozivi k ohranitvi sporazuma

Oglasil se je že generalni sekretar ZN Antonio Guterres in pozval vse preostale podpisnike sporazuma, naj se ga držijo. Sporazum je opredelil kot velik dosežek diplomacije in prizadevanj proti širitvi jedrskega orožja, ki prispeva k regionalni in mednarodni varnosti. Zaradi Trumpove odločitve pa je globoko zaskrbljen.

Večina Američanov proti umiku ZDA iz sporazuma

Anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos ugotavlja, da le 29 odstotkov Američanov podpira umik iz jedrskega sporazuma z Iranom, 42 odstotkov jih podpira ohranitev sporazuma, 28 odstotkov pa jih sporazuma ne pozna ali so neodločeni.

Iranski predsednik Hasan Rohani se je odzval v televizijskem nagovoru in napovedal, da ne bodo dopustili, "da Trump zmaga v tej psihološki vojni". | Foto: Reuters Iranski predsednik Hasan Rohani se je odzval v televizijskem nagovoru in napovedal, da ne bodo dopustili, "da Trump zmaga v tej psihološki vojni". Foto: Reuters Rohani: Iran bo vztrajal pri sporazumu

Iranski predsednik Hasan Rohani pa je medtem sporočil, da bo Iran vztrajal pri jedrskem sporazumu z veliki silami kljub umiku ZDA iz dogovora. "Namesto sporazuma s šestimi državami imamo zdaj takšnega s petimi," je dejal v televizijskem nagovoru.

"Ne bomo dopustili, da Trump zmaga v tej psihološki vojni," je dejal iranski predsednik. Ob tem je napovedal, da se bodo diplomati iz Teherana v prihodnjih tednih posvetovali s preostalimi petimi podpisnicami sporazuma o nadaljnjem izvajanju sporazuma.

Obama: Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom

Nekdanji predsedniki ZDA tradicionalno ne komentirajo politike naslednikov, vendar pa se je v tem primeru odzval Barack Obama. "Sporazum deluje, to mnenje delijo evropski zavezniki, neodvisni strokovnjaki in trenutni obrambni minister ZDA James Mattis. Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci," je med drugim sporočil Obama.

Rohani je tudi dejal, da bi lahko Iran v odgovor na Trumpovo odločitev obnovil bogatenje urana. "Iranski organizaciji za jedrsko energijo sem naročil, naj sprejme potrebne ukrepe za prihodnja dejanja, tako da lahko, če bo treba, obnovimo industrijsko bogatenje brez omejitve," je dejal iranski predsednik.

donald trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Savdska Arabija zadovoljna s potezo zaveznice

Po drugi strani pa ameriška zaveznica Savdska Arabija, tudi glavna tekmica Irana v regiji, pozdravlja ta Trumpov korak. "Iran izkorišča gospodarske koristi in jih uporablja za nadaljnje dejavnosti za destabilizacijo regije, posebej skozi razvoj balističnih raket," so dodali. Oblasti v Rijadu obtožujejo Iran, da podpira upornike v Jemnu, proti katerim Savdska Arabija izvaja vojaško kampanjo.

Iz Slovenije pa se je odzval predsednik državnega zbora Milan Brglez in izrazil obžalovanje zaradi Trumpove odločitve. "Gre za hud udarec vladavini mednarodnega prava," je ocenil in pozval preostale pogodbenice k nadaljnjemu spoštovanju sporazuma.

Odločitev ZDA podražila nafto

Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma je danes občutno podražil nafto. V torek zvečer so se sicer cene nafte brez pomembnejšega vzroka opazno znižale, zdaj pa so se vnovič povzpele na najvišjo raven po letu 2014, ki so jo pred tem dosegle že v začetku tega tedna.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 1,60 dolarja na 70,66 dolarja za 159-litrski sod. Julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu podražile za 1,85 dolarja na 76,70 dolarja.

V iranskem parlamentu zažgali ameriško zastavo

Skupina skrajno konservativnih poslancev v iranskem parlamentu je v odzivu na torkov izstop ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma danes v parlamentu v Teheranu zažgala ameriško zastavo. Poslanci so vzklikali Dol z ZDA ter zažgali tudi simbolno kopijo sporazuma, je poročala iranska tiskovna agencija Isna. Ob tem je objavila fotografijo, na kateri je videti pet poslancev. V iranskem parlamentu je sicer 290 poslancev.

Skrajno konservativni iranski poslanci so od začetka nasprotovali sporazumu iz leta 2015 ter kritizirali predsednika Hasana Rohanija zaradi njega.

 

Ne spreglejte