Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
26. 8. 2015,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci Dunaj

Sreda, 26. 8. 2015, 16.40

8 let

Reševanje begunske krize je politična naloga in odgovornost

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Dunaju so stopili v akcijo. Niso ostali pri razmišljanju, kako se lotiti begunskega vprašanja, temveč so v sodelovanju med vladnim in nevladnim sektorjem zasnovali strategijo za pomoč beguncem.

Na Dunaju je Sklad Socialni Dunaj (Fonds Soziales Wien) skupaj s partnerskimi organizacijami 10 tisočim beguncem zagotovil oskrbo, ob tem pa ponudil še okoli dva tisoč dodatnih prenočišč. V mestu so v zasebnih stanovanjih nastanili 80 odstotkov vseh prosilk in prosilcev za azil, kar je občutno več kot v drugih avstrijskih zveznih deželah.

Posebno pozornost še posebej potrebujejo otroci in mladi Pri reševanju begunske krize so se v avstrijskem glavnem mestu povezale politika, javna uprava in dobrodelne organizacije, še posebno pozornost pa namenjajo otrokom in mladim brez spremstva staršev.

Mladi, ki so travmatizirani zaradi okoliščin, iz katerih prihajajo, in že zaradi poti ter se pogosto v tuji državi znajdejo celo brez staršev, tako potrebujejo še posebno oskrbo. Na Dunaju so zato zanje organizirali socialno-pedagoški program, izvajanje prostočasnih aktivnosti in izobraževanja. Tako trenutno skrbijo za skoraj 490 otrok in mladih brez spremstva staršev.

Prevzem odgovornosti za ljudi, ki so zbežali pred vojno, je politična odgovornost "Sama razumem to kot svojo politično nalogo, da prevzamem odgovornost za ljudi, ki so zbežali pred vojno in preganjanjem. Za to imamo na Dunaju jasne politične smernice, ki jih uprava hitro udejanja, in odlično sodelovanje z dobrodelnimi organizacijami," je povedala mestna ministrica za socialo Sonja Wehsely.

Pomoč Dunajčanov Za vse Dunajčane, ki bi želeli aktivno pomagati, je urejena platforma Pomoč beguncem na Dunaju (Hilfe für Flüchtlinge in Wien). Prijavijo se lahko za sodelovanje pri dobrodelnih dejavnostih, ponudijo prenočišča in darujejo vsakodnevne potrebščine ali denar pri dobrodelnih organizacijah. Na voljo je tudi telefonska številka, kjer se lahko prijavijo kot prostovoljci ali ponudijo stanovanjske prostore.

Ne spreglejte