Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2020,
7.48

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

ZDA Joe Biden Donald Trump Hunter Biden

Četrtek, 21. 5. 2020, 7.48

3 leta, 11 mesecev

Republikanci sprožili preiskavo proti Bidnovemu sinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Joe Biden in Hunter Biden | Hunter Biden je sin nekdanjega ameriškega podpredsednika in kandidata za predsednika ZDA Josepha Bidna. | Foto Reuters

Hunter Biden je sin nekdanjega ameriškega podpredsednika in kandidata za predsednika ZDA Josepha Bidna.

Foto: Reuters

Republikanska večina v odboru ameriškega senata za domovinsko varnost je v sredo potrdila uvedbo preiskave Hunterja Bidna zaradi njegovih poslov v Ukrajini. Demokratski člani odbora so republikance obtožili, da s preiskavo sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna ne delajo le za interese ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ampak tudi za interese Rusije.

Demokrati so glasovali proti, ker menijo, da gre za politično preiskavo, ki je namenjena škodovanju kampanji demokrata Josepha Bidna za ameriškega predsednika, s čimer naj bi republikanci izkoriščali senat za volilno pomoč republikanskemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Republikanci so jim odgovorili, da jih zanima, kaj je Hunter Biden počel v Ukrajini, ko je služil milijone kot član upravnega odbora energetskega podjetja Burisma.

Preiskavo Hunterja Bidna in s tem posredno tudi preiskavo Josepha Bidna je že lani od ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zahteval Trump, ki je namigoval, da bo brez tega prekinil ameriško vojaško pomoč Ukrajini. Zaradi tega so demokrati sprožili ustavno obtožbo, ki pa v senatu z republikansko večino pričakovano ni uspela.

Brazilija
Novice Nov rekorden porast okužb. Bodo vendarle uvedli obvezne zaščitne maske? #video

Republikanci: Hunter Biden je služil milijone na račun položaja svojega očeta

Republikanci so za začetek potrdili izdajo uradnih pozivov demokratskemu podjetju za odnose z javnostmi Blue Star Strategies, ki je sodelovalo z Burismo v času, ko je bil Hunter Biden član odbora tega ukrajinskega podjetja. Glede na domneve republikancev je Bidnov sin služil milijone s položajem, ki ga je dobil, ker je bil njegov oče takrat ameriški podpredsednik. Joe Biden naj bi sicer počel vse mogoče malopridnosti v zvezi z Ukrajino, podjetje Blue Star pa naj bi delovalo tako v Ukrajini kot doma, poroča STA.

Nekaj obtožb bo zanesljivo doletelo tudi nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo in druge člane njegove vlade, postopek pa se bo vlekel vse do novembrskih ameriških predsedniških volitev. Če Biden morda zmaga, republikanci pa bodo ohranili večino v senatu, se bo to morda nadaljevalo še prihodnja štiri leta. Konkretnih dokazov za domnevne nepravilnosti in nepotizem sicer ni, poroča STA.

Ne spreglejte