Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
18.37

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Pariz Francija šola

Torek, 12. 12. 2023, 18.37

5 mesecev, 2 tedna

Renesančna slika z golimi ženskami sprožila krizo na francoski šoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Šola | Učitelj je sprva želel vložiti pritožbo zaradi obrekovanja, a si je v zadnjem trenutku premislil, še piše Le Figaro. (Fotogafija je simbolična.) | Foto STA

Učitelj je sprva želel vložiti pritožbo zaradi obrekovanja, a si je v zadnjem trenutku premislil, še piše Le Figaro. (Fotogafija je simbolična.)

Foto: STA

Učitelji na srednji šoli v okolici Pariza v ponedeljek niso želeli delati, potem ko so dijaki verbalno napadli učitelja, ki je pri pouku pokazal sliko renesančnega mojstra z več golimi ženskami. Šolo je v ponedeljek obiskal minister za izobraževanje Gabriel Attal, ki je za dijake napovedal kazni.

Generalna sekretarka sindikata srednješolskih učiteljev Sophie Venetitay je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila, da je učitelj na srednji šoli v kraju Issou zahodno od Pariza v četrtek pri pouku francoščine učencem pokazal sliko iz 17. stoletja, na kateri so gole ženske.

Slika Diana in Akteon italijanskega slikarja Giuseppeja Cesarija prikazuje zgodbo iz grške mitologije, v kateri lovec Akteon vdre na mesto, kjer se gole kopajo boginja Diana in njene nimfe. Delo hrani muzej Louvre v Parizu.

Slika Diana in Akteon (slika, ki jo vidite, je delo Jacoba Mathama) | Foto: Guliverimage Slika Diana in Akteon (slika, ki jo vidite, je delo Jacoba Mathama) Foto: Guliverimage

"Nekateri učenci so odvrnili pogled, počutili so se užaljene in dejali, da so šokirani," je povedala Venetitayeva. Francoski časnik Le Figaro piše, da so nekateri učenci učitelja zaradi prikazovanja slike verbalno napadli. Po navedbah vira, na katerega se sklicuje časnik, so nekateri srednješolci ravnatelju povedali, da jih je slika, predstavljena pri pouku francoščine, razburila ter da je imel učitelj rasistične in islamofobne pripombe. Učitelji trdijo, da to ne drži.

Učitelj je sprva želel vložiti pritožbo

Starš enega od učencev je ravnatelju šole dan po incidentu poslal elektronsko sporočilo, v katerem je navedel, da njegov sin med razpravo ni mogel govoriti in da se bo pritožil.

Učitelj je sprva želel vložiti pritožbo zaradi obrekovanja, a si je v zadnjem trenutku premislil, še piše Le Figaro.

Incident je bil po besedah generalne sekretarke sindikata srednješolskih učiteljev kaplja čez rob za učitelje na šoli, ki so se že dlje časa pritoževali zaradi zelo slabega vzdušja in pomanjkanja podpore vodstva kljub več opozorilom. Kot so poudarili, se počutijo ogrožene. V elektronskem sporočilu, ki so ga v petek poslali staršem, so zapisali, da uveljavljajo svojo pravico do odsotnosti iz učilnic zaradi posebej težkih razmer na srednji šoli.

Napetosti na šoli so se okrepile po vrsti napadov na učitelje

Minister Attal je napovedal, da bodo za dijake, odgovorne za krizo na šoli, kar so priznali, uvedli disciplinski postopek. V šolo bodo po njegovih besedah napotili tudi skupino, ki bo poskrbela, da bo šola spoštovala vrednote republike.

Napetosti so se na šoli okrepile po vrsti napadov na učitelje v zadnjih letih.

Francosko sodišče je v petek zaradi njihove vloge pri umoru Samuela Patyja, ki ga je leta 2020 pred njegovo srednjo šolo v bližini Pariza zagrešil radikalizirani islamist, obsodilo šest najstnikov. Učitelj je bil ubit po tem, ko so se po družbenih medijih razširila sporočila, da je v razredu pokazal karikature preroka Mohameda iz satirične revije Charlie Hebdo.

Oktobra je še en radikalizirani islamist v mestu Arras na severu države do smrti zabodel svojega nekdanjega učitelja Dominiqua Bernarda.

Te Papa, Wellington, muzej
Trendi Na Novi Zelandiji po uničenju razstave več aretiranih protestnikov #video
Brenda Lee, pevka
Trendi Neverjetna vrnitev: na prvo mesto se je zavihtela po 65 letih
oljna skica, John Constable, The harvest field
Trendi Na dražbo zgodnja oljna skica Johna Constabla
Muzej Dunaja
Trendi Nova znamenitost Dunaja: vstop je za vse brezplačen
Ne spreglejte