Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 5. 2015,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA NSA

Sobota, 23. 5. 2015, 8.25

8 let

Reformo NSA je ameriški senat zavrnil, v prostotrgovinskih sporazumih pa ne vidi težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški senat je danes zavrnil predlog reforme, katere cilj je zmanjšati pristojnosti Agencije za nacionalno varnost (NSA) pri zbiranju podatkov v državi.

Predlog, ki ga podpira tudi ameriški predsednik Barack Obama, je pred tem 13. maja potrdil predstavniški dom kongresa.

Reforma je odziv na razkritja o množičnem zbiranju podatkov NSA, ki jih je pred skoraj dvema letoma v javnost spravil nekdanji sodelavec agencije Edward Snowden.

V predstavniškem domu so tako republikanci kot demokrati glasovali za omejitev pristojnosti NSA, ki lahko zbira podatke o milijonih Američanov, čeprav nimajo nikakršne povezave s terorizmom.

A senat danes reforme ni sprejel – do potrebnih 60 so zmanjkali trije glasovi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Operacije za nacionalno varnost bi se lahko končale s 1. junijem Senat se je nato takoj lotil razprave o dvomesečnem podaljšanju veljavne zakonodaje, ki bi omogočilo nadaljnje zbiranje telefonskih podatkov in izvajanje drugih določil zakona o domovinski varnosti, ta bodo sicer 1. junija brez ukrepanja kongresa nehala veljati. A senatu ni uspelo sprejeti niti tega predloga.

Senatorji so se izjemno trudili, da bi jim uspelo najti rešitev, preden se odpravijo na teden dni dolg dopust, a ker jim to ni uspelo, so v Beli hiši že nakazali možnost, da se bodo operacije za nacionalno varnost s 1. junijem lahko končale.

"Ni načrta B," je novinarjem priznal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. "Obstajajo določena pooblastila, ki jih mora kongres sprejeti in so izjemno pomembna za zagotovitev temeljne varnosti Američanov in zaščite temeljnih državljanskih svoboščin Američanov," je dejal.

Je pa senat potrdil zakon o hitrem postopku za sklepanje trgovinskih sporazumov Ameriški senat je v petek potrdil zakon, ki predsedniku Baracku Obami daje pristojnosti za sklenitev prostotrgovinskih sporazumov po hitrem postopku. Potrditev zakona, ki so jo omogočili tudi glasovi republikancev, pomeni pomembno zmago za Obamo na poti do sklenitve trgovinskih sporazumov z EU in tihomorskimi državami.

Senat je po poročanju ameriških medijev omenjeni zakon potrdil v petek zvečer z 62 glasovi za in 37 proti. Med njimi je za zakon glasovalo 48 republikancev in zgolj 14 demokratov. Izid glasovanja je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozdravil tudi Obama.

Medtem ko potrditev zakona v senatu pomeni pomembno zmago za Obamo, pa je v predstavniškem domu, ki mora prav tako glasovati o zakonu, pričakovati še vročo razpravo. V obeh domovih kongresa imajo sicer republikanci večino.

Ne spreglejte