SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razveljavili sodbo: Ivo Sanader na prostost, če plača milijonsko varščino

3

termometer

Hrvaško vrhovno sodišče je razveljavilo obsodbo, ki jo je nekdanjemu hrvaškemu premierju in vodji HDZ Ivu Sanaderju v primeru Fimi media izreklo prvostopenjsko sodišče.

Hrvaško vrhovno sodišče je danes objavilo, da je razveljavilo prvostopenjsko sodbo v korupcijskem primeru Fimi media. Poleg tega je določilo, da lahko nekdanji premier Ivo Sanader, prvoobtoženi v tem primeru, ob plačilu varščine v višini 12,4 milijona kun (1,6 milijonov evrov) zapusti zapor v Remetincu. Varščino lahko vplača v gotovini ali v nepremičninah. Sanaderju in njegovi družini so sicer po njegovem prijetju decembra 2010 in vložitvi več obtožnic zaradi korupcije zamrznili celotno premoženje.

Vrhovno sodišče je v začetku tedna tri dni obravnavalo pritožbe obsojenih v največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem in tudi pritožbe tožilstva. Kot so že pred tem napovedovali nekateri hrvaški mediji, je danes objavilo, da so sodbo v celoti razveljavili. Pisno obrazložitev odločitve bo sodišče objavilo naknadno.

V priporu zaradi možnosti pobega V zagrebškem zaporu je bil Sanader zgolj zaradi dejstva, ker je bila prvostopenjska sodba v primeru Fimi media višja od petih let zapora. Vrhovno sodišče mu je pripor podaljšalo, da prepreči njegov morebiten beg.

Poleg Sanaderja na zatožni klopi tudi stranka HDZ Sodišče je lani odločilo, da se Sanaderju odvzame 15,2 milijona kun (dva milijona evrov), kolikor naj bi pridobil s kaznivimi dejanji. Na obtožni klopi je bila tudi stranka HDZ, ki so jo lani kaznovali s petimi milijoni kun (657.000 evrov) zaradi nezakonitega poslovanja. Stranki so naložili še, da mora vrniti 24,2 milijona kun (3,1 milijona evrov) iz svojih črnih skladov.

Hrvaško ustavno sodišče je poleti sicer razveljavilo tudi prvo pravnomočno sodbo proti Sanaderju v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Sanader je bil v tem primeru obsojen na osem let in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin