Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2018,
12.49

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

13

Natisni članek

deček Filipini dobrodelnost George Bush starejši

Četrtek, 20. 12. 2018, 12.49

5 let, 3 mesece

Razkrili veliko skrivnost pokojnega ameriškega predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

13

George Bush starejši | Nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši je kar deset let na skrivaj pomagal revnemu dečku s Filipinov. | Foto Reuters

Nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši je kar deset let na skrivaj pomagal revnemu dečku s Filipinov.

Foto: Reuters

Pokojni ameriški predsednik George Bush starejši je kar deset let na skrivaj pomagal revnemu filipinskemu dečku, so razkrili pri dobrodelni organizaciji Compassion International. Nekoč najvplivnejši mož na svetu je fantu z imenom Timothy pomagal pri šolanju in prehrani. Pod psevdonimom George Walker mu je večkrat pisal tudi pisma, vendar pa svoje dobrodelnosti v nasprotju z nekaterimi javnimi osebnostmi nikoli ni obešal na veliki zvon.

Filipinski deček Timothy je program v okviru prej omenjene dobrodelne organizacije po poročanju BBC zapustil pri 17 letih. Ko je Filipinec kot najstnik izvedel, da mu pri šolanju in pridobivanju izobrazbe ni pomagal nihče drug kot nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši, je bil naravnost osupel. 

George Busch starejši pogreb
Novice Zadnje slovo Georgea Busha starejšega #foto #video

"Jaz sem star človek, vendar imam rad otroke"

Po navedbah predstavnikov organizacije Compassion International se je 41. ameriški predsednik, ki je v začetku letošnjega decembra umrl v 95. letu starosti, na Timothyja obračal tudi s pismi, ki jim je občasno prilagal različna darila.

Pisma, ki so jih javnosti razkrili po smrti nekdanjega predsednika, kažejo, da se je Bush starejši dečku v pismih predstavljal pod psevdonimom George Walker.

"Jaz sem star človek, imam 77 let, vendar imam rad otroke. Čeprav se nisva nikoli srečala, te imam rad. Živim v Teksasu. Od časa do časa ti bom pisal. Srečno," je v enem od pisem leta 2002 zapisal Bush starejši.

Novice Georgea Busha starejšega bodo danes pokopali v Teksasu #video

"Timothy, si že kdaj slišal za Belo hišo?"

Compassion International je krščanska humanitarna organizacija, ki pomaga otrokom v revščini. Nekdanji ameriški predsednik se je z njenim poslanstvom prvič seznanil leta 2001 med božičnim koncertom v Washingtonu. Zakaj je Bush starejši pred dečkom skrival svojo identiteto, za zdaj še ni znano.

Po poročanju BBC bi se za to lahko odločil zato, da se Timothy, če bi ljudje izvedeli, da si dopisuje z nekdanjim ameriškim predsednikom, ne bi znašel v središču medijske pozornosti. Nekdanji predsednik prej omenjene humanitarne organizacije Wess Stafford je pokojnega predsednika glede na vsebino njegovih pisem v šali opisal kot sleparja.

George Bush starejši je v 95. letu starosti umrl v začetku letošnjega decembra. | Foto: Reuters George Bush starejši je v 95. letu starosti umrl v začetku letošnjega decembra. Foto: Reuters

"Timothy, si že kdaj slišal za Belo hišo? To je kraj, kjer živijo ameriški predsedniki. V Belo hišo bom šel za božič. Tukaj je majhna knjižica, ki sem jo dobil v Beli hiši v Washingtonu," je v enem od pisem zapisal Bush starejši.

George HW Bush
Novice Umrl je George Bush starejši

"Hvala, ker nisi pozabil name. Resnično si prijazen in dober."

Družina nekdanjega ameriškega predsednika z njegovo dobrodelno potezo sprva ni bila seznanjena. Informacijo o tem, da je Bush starejši aktiven v humanitarnem programu, je dobila šele, ko je Stafford na državni večerji leta 2008 o tem pripovedoval njegovemu sinu Georgeu Bushu mlajšemu in njegovi ženi Lauri Bush

"Laura Bush je ponorela, medtem ko je George Bush mlajši za trenutek obmolknil, potem pa dejal, da je to popolnoma v slogu njegovega očeta," se spominja Stafford.

Timothy je na pisma odgovarjal in se predsedniku zahvaljeval za njegovo pozornost: "Hvala, ker nisi pozabil name. Resnično si prijazen in dober." Ko je kot najstnik kasneje izvedel, kdo mu je pomagal, je dejal, da je to spremenilo njegovo življenje.

"Všeč mi je, da lahko eden od najvplivnejših mož na svetu brez kakršnekoli pompoznosti doseže enega od najbolj revnih otrok na svetu. Občutek imam, da je George Bush starejši storil veliko dobrih stvari, za katere ne vemo in verjetno ne bomo nikoli izvedeli," je ob tem še dejal Stafford.

Ne spreglejte