Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2018,
9.26

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

onesnaženje

Torek, 21. 8. 2018, 9.26

5 let, 8 mesecev

Raziskovalci: Kontaktne leče so velik vir onesnaževanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
leče | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kontaktne leče, ki jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko ali odplaknejo v umivalniku, so velik vir onesnaževanja oceanov z mikroplastiko, so v ponedeljek opozorili raziskovalci. V ameriškem odtoku vsako leto pristane več milijard leč, kar znaša okoli 20 ton plastike letno.

Količina plastičnih odpadkov, ki nastane zaradi leč in njihove embalaže v ZDA, je enaka 400 milijonom zobnih ščetk letno, so raziskovalci z univerze v Arizoni opisali svoje odkritje za konferenco ameriškega kemičnega združenja v Bostonu.

Eden od sodelujočih raziskovalcev Rolf Halden, ki je sam večino odraslega življenja nosil kontaktne leče, se je spraševal, kaj se zgodi z lečami, ko niso več uporabne. In tako so se lotili študije.

jagode
S pesticidi najbolj onesnaženo sadje so jagode, zelenjava pa špinača

V ZDA okoli 45 milijonov ljudi nosi kontaktne leče, kar je najmanj 13 milijard leč letno. Glede na anketo pa kar 15 do 20 odstotkov teh oseb leče splakne v odtok.

Raziskovalci so nato sledili poti, ki jo opravijo te leče. Ko pristanejo v odpadnih vodah in v čistilnih napravah, leče sicer razpadejo, a se ne razkrojijo. Te delce pa nato odplakne v oceane in morja, kjer jih lahko ribe in plankton zamenjajo za hrano. Tako pa se po prehranski verigi lahko prebijejo spet vse nazaj do človeka.

morje smeti
Novice Je Jadransko morje med najbolj onesnaženimi na svetu?

Raziskovalci upajo, da bodo s to študijo pripomogli k osveščanju o problemu. Halden je dejal, da se mnogi niti ne zavedajo, kako nevarno je splakovanje leč v odtok.

Med drugim so še odkrili le enega proizvajalca leč, ki je na embalaži podal navodila, kako se te odvržejo. "Ne jih splakniti. Odvrzite jih v smeti ali jih reciklirajte," je dodal Halden.

moda, trend, stil
Trendi Slovenke imajo v omari ogromno slabih nakupov, ki onesnažujejo zemljo
Ne spreglejte