Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravila zavarovalnice

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 13.23

7 let, 12 mesecev

Razčlovečeno odločanje o človeški usodi: katere bolezni je vredno zdraviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aids, rak, zdaj še ebola. Medtem ko znanost išče zdravilo proti tem modernim kugam, izkušnje kažejo, da so zavarovalnice tiste, ki odločajo, katero bolezen je vredno zdraviti in katero ne.

Nerazumen odziv V primerjavi z zgoraj naštetimi boleznimi se morda marsikomu hepatitis C zdi nekaj neprijetnega na stopnji prehlada. A ta virus, katerega tarča so jetra, (predsmrtne) posledice pa ciroza in rak, letno po podatkih WHO pokonča od 350 do 500 tisoč ljudi. Medtem ko zdravi razum veleva, da bodo ustrezne ustanove (zdravstveni centri, zavarovalnice …) po odkritju zdravila za določeno tegobo tega omogočile trpečim pacientom, je dejanski položaj na žalost precej sprt z razumom.

Življenje ima ceno Zdravljenje hepatitisa C je do pred kratkim obsegalo kombinacijo bolečih injekcij interferona in tablet z obsežno količino stranskih učinkov – od utrujenosti do depresije na meji samomora. Tipično trajanje: 48 tednov brez zagotovila uspeha. Kot poroča Pacific Standard, so mnogi pacienti zdravljenje preprosto opustili in tvegali dodatne zaplete oz. smrt na čakalnem seznamu za presaditev jeter. A lani se je zgodil preboj – na voljo so namreč zdravila v obliki tablet, ki v 12 tednih povsem odpravijo hepatitis C v od 90 do 95 odstotkih primerov. Kar se morda bere kot rešitev velikanskega pomena, pa je na žalost zgolj še eden od opomnikov, da ima človeško življenje ceno.

Odsotnost logike Omenjeno revolucionarno zdravljenje hepatitisa C v ZDA v povprečju stane 67 tisoč evrov oz. skoraj 800 evrov dnevno. Enkratni strošek, zagotovljen uspeh. A po navedbah Pacific Standarda zavarovalnice ta strošek krijejo le, če se hepatitis C razvije v cirozo ali raka na jetrih. Zdravljenje raka lahko znese do 9.000 evrov mesečno, uspeh pa je daleč od zagotovljenega. Za HIV po podatkih organizacije Test Positive Network stroški zdravljenja (beri: nadzorovanje bolezni, tako da je z njo mogoče živeti) znašajo do 1.800 evrov mesečno.

Zdravila ni. Kdo si bolj zasluži zdravje? Na svetu je danes po podatkih WHO do 150 milijonov obolelih za hepatitisom C. 150 milijonov ljudi, za katerih tegobe obstaja zdravilo. A ker večina obolelih živi v severni Afriki in srednji oz. vzhodni Aziji, to za njih ostaja daleč zunaj njihovega materialnega dometa. Zavarovalnice vmes razčlovečeno ocenjujejo, kdaj in kaj je vredno zdraviti. Je bolje 67 tisoč evrov nameniti za nekoga, ki bo ozdravel (a si tega ne more privoščiti in živi na območju, kjer ga lahko hitro po ozdraviti prizadene neka druga bolezen), ali sto tisoč evrov za nekoga, ki mu bo to podaljšajo življenje za nekaj tednov?

Daleč od oči, daleč od skrbi Ebola je bila v zadnjih mesecih deležna precejšnje medijske pozornosti. Več držav je obljubilo milijonske zneske za razvoj zdravil. Po poročanju Indipendenta največ ZDA – skoraj 500 milijonov evrov. A tudi ebola je večinoma prizadela del sveta, ki je od bogatega Zahoda zelo oddaljen tako fizično kot kulturno. Hkrati PR različnih organizacij, ki se borijo za boj proti tej bolezni (in tudi hepatitisu C, če smo že pri tem), ni niti približno tako razvit kot v primeru HIV ali raka.

Ne spreglejte