Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
15. 10. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Črna gora Nato Rusija

Četrtek, 15. 10. 2015, 13.55

8 let

Putinu to ne bo všeč, a Črna gora je vse bliže Natu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Črnogorski zunanji minister Igor Lukšić je prepričan, da bi lahko članice Nata decembra sprejele odločitev o povabilu Črne gore v severnoatlantsko zvezo. Širitev Nata vsekakor ne bo pogodu Rusiji.

Črna gora je ena izmed štirih držav, ki želijo v Nato in naj bi kot naslednja članica zavezništva po mnenju številnih komentatorjev dobila prednost pred BiH, Makedonijo in Gruzijo, piše Washington Post.

Črna gora ima nekaj več kot 600 tisoč prebivalcev. Za vojsko nameni 28 milijonov evrov, njena vojska pa šteje dva tisoč pripadnikov. Vstop Črne gore torej ne bi bistveno okrepil Nata, bolj zanimiv pa bi bil odziv Rusije.

Nasprotovanje Rusije ustavilo približevanje Gruzije Ruski predsednik Vladimir Putin že leta z negodovanjem spremlja širjenje Nata na vzhod. Že leta 2007 je Putin širjenje Nata označil za "resno provokacijo, ki zmanjšuje stopnjo obojestranskega zaupanja".

Ravno zaradi strahu Evrope pred morebitnim odzivom Rusije se je ustavila pot Gruzije v Nato. Da Rusija nekdanjo sovjetsko republiko vidi kot del svoje interesne sfere, je jasno pokazala vojna, v katero sta se državi zapletli poleti 2008.

Putin je namignil celo, da je bila ruska priključitev Krima lani posledica širjenja vpliva Nata. "Preprosto si ne morem predstavljati, da bi potovali v Sevastopol, da bi obiskali Natove mornarje," je dejal marca lani o pristaniškem mestu na krimskem polotoku.

Črna gora bi postala prva nova članica Nata po letu 2009 (ko sta članici postali Hrvaška in Albanija) in po poslabšanju odnosov med zavezništvom in Rusijo zaradi Ukrajine. S pridružitvijo Črne gore bi bila skoraj celotna Jadranska obala, tradicionalna destinacija ruskih turistov, "ozemlje" Nata. Poleg tega imajo Rusi v Črni gori v lasti do 40 odstotkov nepremičnin.

Si sploh želijo v Nato? Približevanje Zahodu je poslabšalo odnose med Podgorico in Moskvo. Lani je zaradi črnogorske podpore evropskim sankcijam Rusija proti Črni gori uvedla protiukrepe. Kljub temu je črnogorski predsednik Filip Vujanović izrazil prepričanje, da bo Rusija razumela, če se država na jugu Balkana pridruži Natu.

Najprej pa bo moral za članstvo v Natu navdušiti svoje državljane. V Črni gori živi okoli 28 odstotkov etničnih Srbov. Srbija še ni pozabila na Natovo bombardiranje leta 1999 in ima tradicionalno tesne vezi z Rusijo. Po javnomnenjskih anketah je večina, ki podpira članstvo, tesna, še piše Washington Post.

Črnčec svetuje Črni gori kako v Nato Nekdanje direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Damir Črnčec, ki pomaga črnogorskemu obrambnemu ministrstvu pri aktivnostih, ki so ključne za odločitev Nata o povabilu Črne gore v zavezništvo, je septembra v pogovoru za podgoriško Pobjedo dejal, da se bo javna podpora članstvu povečala, ko bo Podgorica dobila uradno povabilo. Črnčec je izrazil prepričanje, da bo povabilo skoraj zagotovo prišlo že letos.

Ne spreglejte