Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2024,
18.52

Osveženo pred

2 uri, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Natisni članek

Indija ladjevje ladja sankcije Rusija utekočinjeni zemeljski plin

Četrtek, 12. 9. 2024, 18.52

2 uri, 27 minut

Putinovo tajno ladjevje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,46
Terminal za utekočinjeni zemeljski plin | Zaradi sankcij morajo Rusi svoj utekočinjeni zemeljski plin s terminalov v Obskem zalivu v Sibiriji na skrivaj prevažati po Arktičnem oceanu v Azijo. Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Zaradi sankcij morajo Rusi svoj utekočinjeni zemeljski plin s terminalov v Obskem zalivu v Sibiriji na skrivaj prevažati po Arktičnem oceanu v Azijo. Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Rusija se skuša na vse načine izogniti zahodnim gospodarskim sankcijam. Med drugim tudi z ladjevjem najmanj sedmih tankerjev, ki utekočinjeni zemeljski plin iz terminalov ob Obskem zalivu v Sibiriji na skrivaj prevažajo po Arktičnem oceanu v smeri Kitajske.

Leta 2003 zgrajena ladja Everest Energy je bila prvotno v lasti in upravljanju norveškega podjetja Bergesen, imenovala se je Berge Everett in je plula pod norveško zastavo.

Tajno ladjevje vsaj sedmih ladij

Zdaj je ta 277 metrov dolga ladja pod novim imenom del ladjevja vsaj sedmih tankerjev, ki na skrivaj prevažajo utekočinjeni zemeljski plin iz ruskega terminala ob Obskem zalivu kupcem v Aziji, piše norveški mediji Barents Observer.

Ruski ledolomilec
Novice Tako si bo Putin želel zagotoviti prevlado nad svetom

Ladjevje, ki pluje po arktičnem morju, upravlja nedavno ustanovljeno podjetje, ki je registrirano v Indiji. Gre za del operacije, s katerimi se skuša Rusija izogibati sankcijam. Kot piše ameriški medij Bloomberg, je bila Everest Energy v pristanišču Utrenij, kjer je terminal utekočinjenega zemeljskega plina, 7. in 8. septembra letos.

Potovanje ladje ni zabeleženo v uradnem registru

Čeprav je jasno, da je ladja na tem območju, ladja ni navedena v registrih uprave Severne morske poti, ruskega državnega organa, ki ureja prevoze po tej morski poti. Vse ladje, ki plujejo v oddaljenih ruskih vodah Arktike, so običajno navedene v registru.

Potovanje ladje Everest Energy:

Vse se je začelo z zahodnimi sankcijami proti ruskemu energetskemu sektorju po ruskem napadu na Ukrajino leta 2022. Ruske naftne in plinske družbe so sprejele vrsto izrednih ukrepov za nadaljevanje izvoza. Med drugim z vzpostavitvijo t. i. tajnih ladjevij oziroma ladjevij v senci.

Kremelj je našel partnerja za projekt v Indiji

Glede na to, da so ladje prijavljene v Indiji, se zdi, da je Moskva našla partnerje za svoj projekt tajnih ladjevij v Indiji. Lastnik ladje Everest Energy je podjetje Ocean Speedstar Solutions, ki je bilo ustanovljeno januarja 2024 in je registrirano v Mumbaju.

Vladimir Putin
Novice Je Vladimir Putin sploh Rus? To je presenetljiv odgovor.

Ladjo naj bi indijsko podjetje kupilo v začetku letošnjega leta od nekega podjetja, ki je registrirano na Bermudih. To je ladjo od norveškega podjetja kupilo leta 2009.

Pot ladje skozi deloma ledeno morje

Ladja Everest Energy je po naložitvi utekočinjenega zemeljskega plina iz Utrenija odplula v smeri Vzhodnosibirskega in Čukotskega morja, kjer je v začetku septembra že nekaj ledu. Pot bo ladjo, ki ni bila zgrajena za plutje po ledenem morju, vodila tudi skozi Beringov preliv. Njen cilj je verjetno Kitajska ali pa ruski terminali na Kamčatki.

Kirkenes
Novice Rusom zaprli še zadnje okno na Zahod: zdaj morajo jesti neokusno hrano
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice Kako želi Putin zavladati svetu
Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice Je Putin ujetnik Kitajske?
Ruski predsednik
Novice Vladimir Putin: To je bila podtaknjena tempirana bomba
Oleg Vjugin
Novice Mož, ki je razkril, kako je Putin prelisičil zahodne sankcije
Ilja Repin - ukrajinska hiša
Novice Presunilo ga je, ker je njegova mama spregovorila v ukrajinščini
Ne spreglejte