Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
14. 4. 2015,
14.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nočni volkovi motoristi Vladimir Putin Rusija Poljska dan zmage

Torek, 14. 4. 2015, 14.43

1 leto, 3 mesece

Putinovi motoristični volkovi želijo do Berlina

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski motoristični klub Nočni volkovi, ki podpira Putina, želi 70. obletnico konca druge svetovne vojne zaznamovati z motoristično turo od Moskve do Berlina. Poljski motoristi so proti.

Člani ruskega motorističnega oziroma bikerskega klub Nočni volkovi (Nočnje Volki) želijo na motoristično turo, s katero hočejo zaznamovati zmage sovjetske Rdeče armade, odriniti iz ruske prestolnice 25. aprila, piše nemški tednik Focus.

Zaznamovanje dneva zmage V nemško prestolnico bi prišli 9. maja, na dan, ko je nekdanja Sovjetska zveza (za njo pa druge komunistične države) praznovala dan zmage (zahodni del Evrope dan zmage v Evropi praznuje 8. maja).

Motoristi želijo na poti do nemške prestolnice prečkati Belorusijo, Poljsko, Češko, Slovaško in Avstrijo. Kot pravijo ruski motoristi, ki so znani kot vneti podporniki ruskega predsednika Vladimirja Putina, želijo s tem okrepiti dobre odnose s temi državami.

Del poljskih motoristov je proti Nočnim volkovom … Zaradi teh načrtov pa je završalo na Poljskem. Pod peticijo, ki od poljske vlade zahteva, da ruskim motoristom (ture naj bi se udeležilo okoli 40 "nočnih volkov") zavrne vstop v državo, se je podpisalo že več kot devet tisoč Poljakov.

"S plapolajočimi ruskimi zastavami želijo ponoviti pot Rdeče armade, ki Poljski nikakor ni prinesla svobode," je ogorčen Jarek Podworski, pobudnik peticije in motorist iz vzhodnopoljskega mesta Lublin.

… del pa podpira turo od Moskve do Berlina Niso pa vsi poljski bikerji enakega mnenja. Wiktor Wegrzyn, predsednik motorističnega kluba Katinska tura (Rajd Katynski), ki organizira obiskovanje krajev, kjer ležijo poljske žrtve stalinističnega nasilja, podpira obisk Nočnih volkov.

"Vedno, ko smo na poti po Rusiji, nas prijazno sprejmejo", pravi Wegrzyn, ki od poljskega zunanjega ministrstva zahteva, da ruskim motoristom podeli brezplačne vizume. Tudi rusko veleposlaništvo je članom Katinske ture vedno izdalo brezplačne vizume, poudarja Wegrzyn.

Nočni volkovi na Krimu in v vzhodni Ukrajini Motoristični klub Nočni volkovi je bil uradno ustanovljen tik pred razpadom Sovjetske zveze, leta 1989, zdaj pa ima v državah, ki so nastale na pogorišču nekdanje komunistične supersile, okoli pet tisoč članov.

Nočni volkovi so znani po poudarjanju ruske usmeritve. Številni so obiskali Krim kmalu po njegovi priključitvi Rusiji, pojavili pa so se tudi v vzhodni Ukrajini. Nekateri člani Nočnih volkov se tudi bojujejo na strani proruskih separatistov v Ukrajini.

Ne spreglejte