Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
12.03

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Turčija Rusija letala

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 12.03

1 leto, 2 meseca

Putinova letala brez nadzora, Ankara protestira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Turška reaktivna letala so prestregla ruskega lovca, ki je v bližini meje s Sirijo kršil turški zračni prostor. Veleposlaniki držav članic zveze Nato so zaradi tega ostro protestirali.

Turški zunanji minister Feridun Sinirlioglu je po incidentu poklical ruskega kolega Sergeja Lavrova in mu osebno izrazil nezadovoljstvo Ankare. Po telefonu je Sinirlioglu govoril tudi s kolegi iz držav zveze Nato ter z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom. Kot so pojasnili na ministrstvu, so zahtevali, da "se tovrstne kršitve več ne ponovijo", sicer bo Rusija "odgovorna za kakršenkoli nezaželen incident, ki bi se utegnil zgoditi".

"Dejanja Rusije ne prispevajo k varnosti in stabilnosti v regiji" Zavezniki v Nato obsojajo te vdore in kršitve Natovega zračnega prostora, so sporočili veleposlaniki zavezništva po izrednem zasedanju. Kot opozarjajo, gre za izjemno nevarno in neodgovorno ravnanje. "Dejanja Rusije ne prispevajo k varnosti in stabilnosti v regiji," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je sklical zasedanje.

Rusija je priznala Turški premier Ahmet Davutoglu je pred tem sporočil, da je Rusija priznala, da so njena letala po pomoti zašla v turški zračni prostor. Rusko veleposlaništvo v Turčiji je potrdilo, da je prišlo do takšnega incidenta. Davutoglu je poudaril, da kršitev zračnega prostora ne bo povzročila napetosti v odnosih med Ankaro in Moskvo, je pa Rusiji poslal "prijateljsko opozorilo".

ZDA Rusiji očitajo namerno kršitev Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da bi incident lahko sprožil resno zaostrovanje. "Zelo smo zaskrbljeni, ker bi prav takšne stvari, na katere se je Turčija odzvala skladno s svojimi pravicami, pripeljale do sestrelitve," je opozoril. Visoki neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je medtem menil, da sobotni incident ob meji s Sirijo najverjetneje ni bil napaka, ampak namerno dejanje Rusije. Kot je dodal, incident le še dodatno potrjuje resne pomisleke o tem, kaj počne Rusija.

Ruski lovec je turški zračni prostor kršil v soboto okoli poldneva po lokalnem času južno od območja Yayladagi v provinci Hatay na jugu Turčije ob meji s Sirijo. Potem ko so ga prestregla letala turške vojske, ki so na območju izvajala patrulje, je rusko letalo po navedbah ministrstva zapustilo turški zračni prostor in se vrnilo v Sirijo.

Rusija in Turčija sta na nasprotnih bregovih glede krize v Siriji. Moskva od minulega tedna tam izvaja letalske napade v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, medtem ko Ankara vztraja, da je njegov sestop z oblasti edina možna rešitev. Ruske napade je Turčija označila za "nesprejemljive" in za "veliko napako".

Ne spreglejte