Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
13.06

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Rusija Ukrajina Vladimir Putin

Petek, 14. 6. 2024, 13.06

1 teden, 4 dni

Putin postavil pogoje za konec vojne. Odzval se je Zelenski.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin v primeru umika ukrajinskih sil iz vsega območja regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, torej tudi z območja, ki je še pod nadzorom Kijeva, Ukrajini ponuja prekinitev ognja. Poleg tega se mora Ukrajina odpovedati svojim načrtom, da bi postala članica Nata. Ukrajina je Putinove pogoje označila za žaljive, predsednik Volodimir Zelenski pa verjame, da Putin ne bo končal vojaške ofenzive, tudi če bi bile izpolnjene njegove zahteve po prekinitvi ognja. Pogoje so zavrnili tudi v Natu in ZDA.

Ukrajinske regije Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson je Moskva jeseni 2022 enostransko priključila Ruski federaciji, čeprav ne nadzoruje vsega območja teh regij. Zdaj ruski predsednik Vladimir Putin zahteva za končanje vojne umik ukrajinske vojske tudi z delov teh regij, ki jih ruska vojska ne nadzoruje. Pri tem Putin ukrajinski vojski zagotavlja miren umik.

Po Putinovih besedah ​​gre pri njegovem predlogu za popolno končanje vojne. Če bosta Zahod in Ukrajina ponudbo zavrnila, te ponudbe Rusija ne bo več dala, je še dejal Putin.

Ukrajina pogoje označila za žaljive

Pogoji ruskega predsednika Vladimirja Putina za prekinitev ognja in začetek mirovnih pogovorov, ki vključujejo umik ukrajinskih sil iz štirih priključenih regij, so žaljivi za zdravo pamet, je danes izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je pozval, naj se tovrstne ruske predloge ne jemlje resno.

"Vse to je popolna prevara. Zato se znebite iluzij in prenehajte resno jemati 'ruske predloge', ki so žaljivi za zdravo pamet," je v odzivu na Putinove pogoje za mirovna pogajanja na družbenih omrežjih zapisal Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski: Putin se ne bo ustavil

Odzval se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po njegovih besedah je Putinov predlog o prekinitvi ognja ultimat, ki mu ni mogoče zaupati.

Zelenski je v pogovoru za italijansko televizijsko SkyTG24 ob robu vrha G7 v Italiji dejal, da verjame, da Putin ne bo končal vojaške ofenzive, tudi če bi bile izpolnjene njegove zahteve po prekinitvi ognja. "To sporočilo je ultimat in se ne razlikuje od prejšnjih sporočil. Ne bo se ustavil," je povedal Zelenski in dodal, da ima Putin ekspanzionistične namene tako kot nemški nacistični diktator Adolf Hitler pred izbruhom druge svetovne vojne.

Putinove pogoje zavrnila tudi Nato in ZDA

Ruske pogoje sta po zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju zavrnila tudi ameriški minister za obrambo Lloyd Austin in generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Ta predlog dejansko pomeni, da bi Rusija dosegla svoje vojaške cilje, saj pričakuje, da bi se Ukrajinci odpovedali precej več ozemlju, kot ga je Rusija osvojila doslej," je povedal Stoltenberg. Dodal je, da ruski predlog ni bil predstavljen v dobri veri.

Austin pa je dejal, da bi lahko Putin takoj končal vojno, če bi želel. "Putin ni v položaju, da bi lahko Ukrajini narekoval, kaj mora narediti za mir," je poudaril.

Ukrajina
Novice Hud ukrajinski napad: najsodobnejša ruska letala gorijo

 

 

Ne spreglejte