Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
8.33

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

10

Natisni članek

Vladimir Putin Emmanuel Macron

Torek, 1. 3. 2022, 8.33

2 leti, 1 mesec

Putin Macronu zagotovil, da ne bo napadal civilnih ciljev. A posnetki kažejo drugače. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

10

Emmanuel Macron je v 90-minutnem telefonskem pogovoru ruskega voditelja Vladimirja Putina pozval, naj ustavi napade na civiliste in ohrani civilno infrastrukturo v Ukrajini ter zavaruje glavne prometnice, zlasti cesto z juga Kijeva, pri čemer je ruski predsednik "potrdil svojo pripravljenost za sodelovanje", so sporočili iz Elizejske palače.

Putin je Macronu obljubil ustavitev napadov na civiliste, a posnetki kažejo povsem drugačno sliko. V nedeljo je svet pretresel strašljiv posnetek v pristaniškem mestu Mariupol, kjer so v mestno bolnišnico pripeljali šestletno deklico, ranjeno v ruskem obstreljevanju. Kljub hitremu odzivu zdravnikov je deklica v bolnišnici umrla. 

Bila je bleda. Njena pižama je bila krvava. Pripeljali so jo skupaj z ranjenim očetom, ki je imel okrvavljeno in prevezano glavo. 

V skladu z Ženevsko konvencijo, ki jo je ratificirala Rusija, se namerno ciljanje na civiliste med oboroženim spopadom šteje za vojni zločin.

Zdravniška ekipa se je obupno borila, da bi jo oživila. Njena mati je stala pred reševalnim vozilom in jokala. "Vzemite jo ven! Odpeljite jo! Zmoremo!" je zakričal bolnišnični delavec in potisnil voziček k reševalnemu vozilu.

Eden od zdravnikov ji je dal injekcijo, drugi jo je oživljal z defibrilatorjem, tretji ji je črpal kisik. Medicinska sestra je jokala. "Pokažite to Putinu," je jezno rekel eden od osebja. "Oči tega otroka in jokajoče zdravnike," je dodal.

Fotogalerija
1 / 6

Desetletnica umrla v streljanju na družinski avto 

Prva smrtna žrtev, ki je bila imenovana, je desetletna deklica Polina, ki je bila ustreljena v Kijevu. Bila je v zadnjem razredu osnovne šole. Ona in njeni starši so umrli, medtem ko so ruski saboterji streljali na njihov družinski avto.

Njena sestra je na intenzivni negi, brat pa se zdravi v otroški bolnišnici, je povedal mestni podžupan Volodimir Bondarenko.

Drugi dan invazije je bil v mestecu Chuhuiv v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine v napadu na stanovanjsko hišo ubit tudi neimenovani deček.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bilo v šestih dneh vojne ubitih 16 otrok, 45 pa ranjenih.

Včerajšnji pogovor ga ni zaustavil 

Ruskega predsenika ni ustavil niti včerajšnji pogovor z Macronom. Danes zjutraj so namreč ruske sile napadle mesto Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini. Po do zdaj znanih podatkih je bilo ubitih devet ljudi, med njimi trije otroci, je v telegramu sporočila ukrajinska državna služba za nujne primere.

Eksplozija je uničila vladno zgradbo, kažejo videoposnetki incidenta, ki so jih objavili ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve in ukrajinski vladni uradniki. 

"Rusija vodi vojno v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom. Ubija civiliste, uničuje civilno infrastrukturo. Glavna tarča Rusije so velika mesta, ki so zdaj razstreljena z njenimi raketami," je v torek tvitnilo ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve in delilo videoposnetek, ki prikazuje raketni napad na stavbo regionalne državne uprave v Harkovu. 

Obstrelili so mestno jedro in uničili mestno upravo. 

Po podatkih urada visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je v Ukrajini zaradi ruskega napada do zdaj umrlo več kot sto civilistov, ranjenih jih je bilo več kot 300. 
Vabilo
Novice "Rusom zmanjkuje hrane, goriva in pa volje za boj" #vŽivo
Kanada Rusija SP v hokeju
Sportal Rusi in Belorusi izgnani tudi z ledenih ploskev
Kačji otok
Novice Znano je, kaj se je v resnici zgodilo z nesrečnimi vojaki s Kačjega otoka

 

 

 

Ne spreglejte