Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
15.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin Jose Manuel Barroso Rusija

Torek, 4. 6. 2013, 15.55

8 let

Putin EU-ju zagotavlja, da niso dobavljali orožja v Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V ospredju vrha Evropske unije in Rusije v Jekaterinburgu je bil spor glede reševanja krize v Siriji in odločitve Bruslja o odpravi embarga na izvoz orožja v to državo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da obstaja "vrsta težav", o katerih se obe strani pogosto prerekata. Med njimi so Sirija, energetika, vizumska politika in letalski podatki.

Ruski predsednik Vladimir Putin je opozoril, da bi bilo morebitno tuje vojaško posredovanje v Siriji neuspešno. "Še enkrat smo poudarili, da bi bil vsakršen poskus vplivanja na razmere s silo in neposrednim vojaškim posredovanjem obsojen na propad," je dejal Putin na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Pogodba o dobavi orožja ni bila nikoli izpolnjena Putin je tudi zagotovil, da Rusija sirskemu režimu ni dobavila protiletalskih raket S-300, na kar je pred kratkim namignil sirski predsednik Bašar Al Asad. "Pogodba je bila podpisana pred več leti, vendar še ni bila izpolnjena," je pojasnil Putin. "Ne želimo rušiti ravnotežja v regiji." Putin je še dejal, da je S-300 "eden najboljših, če ne najboljši sistem zračne obrambne na svetu". Asadov režim bi lahko s temi raketami sestrelil izraelska letala, ki so v zadnjem času večkrat bombardirala cilje v Siriji.

Rompuy je dejal, da je Bruselj izrazil polno podporo rusko-ameriški pobudi za sklic mirovne konference o Siriji, na kateri bi sodelovali tako predstavniki Asadovega režima kot opozicije. "Kar se dogaja v Siriji, je madež na vesti človeštva," je pristavil Barroso.

Na vrhu so govorili tudi o energetiki. S tako imenovanim tretjim energetskim paketom želi EU preprečiti, da bi bili energetski ponudniki tudi lastniki cevovodov za nafto in plin ter si tako pridobili prevlado na tržišču. Rusija je to kritizirala kot nepravično, saj bi s tem preprečili dostop do končnih potrošnikov.

Na vrhu tudi o sporazumu o partnerstvu in sodelovanju Na vrhu naj bi sicer govorili tudi o novem sporazumu o partnerstvu in sodelovanju, ki bo nasledil veljavni sporazum iz leta 1994. Na plenarnem srečanju naj bi razpravljali tudi o energetskih, trgovinskih in prometnih vprašanjih, o vizumih ter o boju proti terorizmu, Unija pa naj bi tudi znova izrazila zaskrbljenost zaradi zatiranja ruske civilne družbe.

EU zaskrbljen nad omejevanjem svoboščin v Rusiji EU pa je prav tako zaskrbljena zaradi vedno večjega omejevanja svoboščin v Rusiji, kot so bile racije v nevladnih organizacijah, ki so financirane iz tujine in so bile označene za "tuje agente". A Rusija očitke zavrača, saj da podoben zakon obstaja tudi v ZDA. "Če poskušajo organizacije vplivati na našo politiko, naj bodo s tem seznanjeni vsi," je dejal Putin.

Pri potovanjih med Rusijo in EU pa obstaja tudi spor glede vizumov. Rusija si že več let prizadeva, da bi njenim državljanom ukinili vizume za potovanja v države EU, a Bruselj opozarja, da bi se moralo pred tem razrešiti več odprtih vprašanj. Na udaru so se pri tem znašli tudi ruski funkcionarji. Skupina poslancev Evropskega parlamenta je namreč EU pozvala, naj sprejme sankcije poti ruskim funkcionarjem, ki so vpleteni v kršitve človekovih pravic. S tem so se odzvali na napoved na vrhu, da bi lahko imeli možnost prostega potovanja v EU. 48 poslancev je zato Evropski parlament pozvalo, naj blokira vizumski dogovor med EU in Rusijo ter naj se sprejmejo sankcije za funkcionarje, vpletene v kršitve človekovih pravic, kot so to storile ZDA.

Putin izrazil podporo prepovedi posvojitev tujih istospolnih parov Rusija se je na vrhu odzvala tudi na očitke, da s tem, ko želi tujim istospolnim parom prepovedati posvojitev ruskih otrok, diskriminira homoseksualce. Putin je izrazil podporo prepovedi teh posvojitev in dejal, da bo ta zakon podpisal, če ga bo sprejel ruski parlament. Ob tem pa je zanikal očitke, da so homoseksualci v Rusiji podvrženi diskriminaciji. Rusija je sicer že bila tarča kritik, ko so nekatere regije uvedle zakone, ki prepovedujejo "homoseksualno propagando".

Kljub vrsti sporov pa so predstavniki EU in Rusije poudarjali pomen vedno močnejših trgovinskih vezi, kot tudi skupnih interesov za končanje krize v Siriji. A edini večji dosežek vrha je bil dogovor o povečanju sodelovanja za preprečevanje tihotapljenja snovi, namenjenih za proizvodnjo prepovedanih mamil.

Ne spreglejte