Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
20.18

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Carles Puigdemont Katalonija Španija vlada

Četrtek, 1. 3. 2018, 20.18

6 let, 1 mesec

Puidgemont naj bi umaknil kandidaturo za vodenje katalonske vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont bo domnevno umaknil svojo kandidaturo za ponovno vodenje katalonske vlade, da bi tako podprl in omogočil kandidaturo strankarskega kolega Jordija Sancheza, poroča časnik El Nacional, ki se sklicuje na neuradne vire iz Puigdemontove stranke Junts per Catalunya.

Odstavljeni predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, ki se je zatekel v Bruselj, ko je Madrid odpravil avtonomijo Katalonije in odstavil njegovo vlado zaradi razglasitve katalonske neodvisnosti oktobra lani, naj bi odstopil od kandidature za ponovnega predsednika Katalonije.

Po neuradnih informacijah je Puigdemont predlagal, da ga nadomesti vplivni vodja civilnodružbenega gibanja ANC Jordi Sanchez. Ta je zaradi obtožb upora in vstaje med prizadevanji za neodvisnost Katalonije sicer trenutno v zaporu. Uradne informacije o načrtih Puidgemonta trenutno niso na voljo.

Parlamentarci izrekli polno podporo Puigdemontu

Katalonski parlament je danes sicer označil Puigdemonta za legitimnega kandidata za katalonskega predsednika vlade. To je bil prvi sklep, ki ga je parlament sprejel po decembrskih lokalnih volitvah, medtem ko se pogovori o oblikovanju vlade v tej španski regiji nadaljujejo.

V besedilu so se sicer izognili odprtemu kljubovanju španski državi in niso ratificirali deklaracije o neodvisnosti, ki jo je parlament sprejel 27. oktobra lani. Omejili so se na željo, da se preneha vmešavanje španske države in ustavnega sodišča s ciljem preprečitve izvršitve demokratične volje Kataloncev. V besedilu sicer ne vztrajajo pri Puidgemontovem imenovanju za predsednika regije.

Sklep so sprejeli po tednih politične blokade v Kataloniji, potem ko je ustavno sodišče 27. januarja letos prepovedalo imenovanje Puigdemonta, ta se je zatekel v Bruselj pred obtožbami španskega sodstva zaradi upora in vstaje.

Parlament je nato za 30. januar predvideno zasedanje, na katerem naj bi ga izvolili za predsednika, prestavil in od takrat tri stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, razpravljajo o nadaljnji strategiji.

Ne spreglejte