SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi mož Sicilije zaradi tveganja novih okužb za izgon migrantov

0,26

termometer

Sicilija
Foto: Reuters

Predsednik italijanske dežele Sicilija Nello Musumeci je izdal odlok, s katerim bi zaradi tveganj za okužbo z novim koronavirusom z otoka v druge kraje po Italiji in Evropi premestil vse migrante, novim pa prepovedal vstop. Viri pri notranjem ministrstvu v Rimu naj bi takšno možnost že zavrnili.

Migranti BIH policija Novice Okužbe tudi med migranti v Bihaću. Srbija z ograjo proti nezakonitim prehodom meje.

"Sicilija ne more biti okupirana, medtem ko si Evropa zatiska oči, vlada pa ne sprejema nikakršnih ukrepov," je predsednik Nello Musumeci danes zapisal na Facebooku. A vprašanje je, kako bi bilo tako skrajen ukrep sploh mogoče uresničiti. Viri pri notranjem ministrstvu v Rimu so takšno možnost po pisanju časnika Corriere della Sera že zavrnili. "Upravljanje z migracijskimi tokovi ni regionalna pristojnost, ampak stvar predpisov na nacionalni ravni, zato je težko razumeti, kako bi Musumecijev odlok lahko deloval," so pojasnili, piše STA.

Migrante bi namestili na trajekte z obvezno karanteno

Odlok sicer določa, da bi morali migranti do ponedeljka do polnoči zapustiti vse sprejemne centre na Siciliji. Preselili naj bi jih v druge kraje po Italiji ali po Evropi. Migrante, ki bi proti Siciliji prihajali po morju, pa bi namestili na trajekte z obvezno karanteno. Odlok desno usmerjenega Musumecija je že pozdravil vodja italijanske desne Lige Matteo Salvini. Tvitnil je, da je odlok zgleden, in izrazil solidarnost s predsednikom Sicilije.

Na drugi strani pa je poslanec levosredinske Demokratske stranke Fausto Raciti ocenil, da naj Musumeci raje poskrbi za bolj množično testiranje, krepitev zdravstvene službe in za preprečevanje množičnih zbiranj na javnih mestih. "Lov na migrante ni samo barbarski in domačinov ne bi zavaroval pred virusom, temveč v javnost vnaša nemir in strah, in to v času, ko sta potrebna jasnost in previdnost," je poudaril.

Italija v zadnjih tednih beleži vse več prihodov migrantov po morju, pa tudi povečano število okužb z novim koronavirusom. Vendarle pa je večina novih primerov okužb povezanih z ljudmi, ki se vračajo z dopustov, ne pa z migranti, še navaja STA.

Dubrovnik Novice Hrvaška v zadnjih 24 urah zabeležila 275 novih primerov okužbe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin