Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2013,
18.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija protesti

Nedelja, 9. 6. 2013, 18.00

8 let

Protestniki v Turčiji ne popuščajo, vlada prav tako ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Turčiji so se že deseti dan nadaljujevali protesti. Demonstranti so se med drugim zbrali v Carigradu, Ankari in Izmirju in kljubovali pozivom vlade k prenehanju protestov.

V Carigradu, Ankari in Izmirju so protestniki Erdogana povnovno pozivali k odstopu. Že zjutraj so zažigali gume in metali pirotehnična sredstva v policiste, ki so odgovorili s solzivcem.

Turški mediji so poročali, da so bili v Ankari ranjeni številni protestniki, ko je policija razgnala množico približno 10.000 ljudi, ki so se prerivali, potem ko so policisti uporabili vodne topove in solzivec.

Novi spopadi med policijo in demonstranti pa so izbruhnili tudi v carigrajski mestni četrti Gazi, delavskem predelu, kjer prebivajo pretežno Alevi, muslimanska manjšina, ki nasprotuje Erdoganu. Protestniki so tam v policijo metali zažigalne naprave.

Medtem pa je Erdogan ponovil svoje trdno stališče do demonstracij. Nasilne protestnike je označil za "anarhiste" in "teroriste". Podpornike svoje islamistično usmerjene vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je pozval, naj volitve, ki bodo naslednje leto, uporabijo kot priložnost, da se protivladne protestnike "nauči lekcijo".

"Samo sedem mesecev je še do lokalnih volitev. Želim, da jih na voliščih na demokratičen način naučite lekcijo," je Erdogan dejal množici podpornikov na letališču v južnoturškem mestu Adana. V Turčiji bodo leta 2014 sicer lokalne in predsedniške volitve.

Kasneje je po vrnitvi v Ankaro Erdogan zbranim privržencem še dejal, da vladi zmanjkuje potrpljenja do protestov. "Ostali smo potrpežljivi, še vedno smo potrpežljivi, a naša potrpežljivost ima meje," je opozoril.

Tudi v soboto zvečer je več deset tisoč protestnikov napolnilo ulice mest. Vlada trdi, da ima dogajanje "pod nadzorom", čeprav je bil carigrajski trg Taksim napolnjen do zadnjega kotička. O spopadih med protestniki in policijo, ki so se jim pridružili nogometni navijači, pa so v soboto poročali tako iz Carigrada kot Ankare.

Na trgu Taksim, kjer so se množični protivladni protesti pred dobrim tednom dni začeli, se je protestnikom ob sončnem zahodu pridružilo tudi več tisoč navijačev turških nogometnih klubov Fenerbahce, Besiktas in Galatasaray. Tudi v Carigradu naj bi policija v soboto proti protestnikom nastopila s solzivcem in vodnim topom.

Namestnik turškega premiera Huseyin Celik, ki je spregovoril po srečanju Erdogana in vrha AKP, je zavrnil ugibanja o morebitnih predčasnih volitvah. "O predčasnih volitvah se ne odloča, ker ljudje protestirajo na ulicah," je dejal v soboto.

Ključen očitek protestnikov na račun vlade je, da postaja preveč avtoritarna in da poskuša ustavno sekularni Turčiji vsiliti islamistične reforme.

Policija je proti protestnikom že ob začetku protestov uporabila solzivec in vodne topove, pri čemer je bilo poškodovanih več tisoč ljudi, za posledicami nasilja med spopadi pa so umrli trije. Nemiri so okrnili podobo Turčije kot zgledne demokratične islamske države.

Ne spreglejte