Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2024,
19.50

Osveženo pred

1 ura, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
tovarna Nemčija protest Volkswagen

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2024, 19.50

1 ura, 34 minut

Protestiralo na tisoče zaposlenih pri Volkswagnu: skrbi jih zapiranje tovarn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Volkswagen | Volkswagen je obsežen varčevalni program, težak deset milijard evrov, predstavil lani, a je po slabih poslovnih rezultatih, ki jih je objavil avgusta in ki kažejo na padec dobička, sporočil, da bodo potrebni dodatni ukrepi. | Foto Reuters

Volkswagen je obsežen varčevalni program, težak deset milijard evrov, predstavil lani, a je po slabih poslovnih rezultatih, ki jih je objavil avgusta in ki kažejo na padec dobička, sporočil, da bodo potrebni dodatni ukrepi.

Foto: Reuters

Opozorilo nemškega avtomobilskega velikana Volkswagen, da zaradi naraščajočih stroškov razmišlja o zaprtju več tovarn v Nemčiji, je razburilo zaposlene. Četudi jih je več tisoč protestiralo na sedežu podjetja v Wolfsburgu, vodstvo ne popušča. Na današnjem srečanju z delavci je vztrajalo, da je upad prodaje družbo zelo prizadel.

Glavni finančni direktor pri Volkswagnu Arno Antlitz je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil, da je prodaja avtomobilov v Evropi še vedno daleč pod ravnjo, doseženo pred pandemijo covid-19. To pomeni, da Volkswagen proda okoli 500 tisoč vozil manj na leto, kar je enakovredno približno dvema tovarnama.

"Še vedno imamo leto ali dve, da stvari obrnemo"

Kot je na srečanju s 25 tisoč zaposlenimi – številni so sestanek spremljali na zaslonu pred poslopjem – še poudaril Antlitz, mora Volkswagen povečati produktivnost in znižati stroške. "Še vedno imamo leto ali mogoče dve, da stvari obrnemo v drugo smer," je menil. Podrobnosti varčevalnega načrta sicer ni predstavil.

Srečali so se dva dni po razkritju vodstva, da zaradi naraščajočih stroškov razmišlja o zaprtju več tovarn v Nemčiji. "V teh razmerah zaprtja tovarn ne moremo izključiti," so odgovorni zapisali v pismu zaposlenim.

Skupina Volkswagen ima po vsem svetu zaposlenih blizu 680 tisoč tisoč ljudi, od tega skoraj polovico v Nemčiji.  | Foto: Reuters Skupina Volkswagen ima po vsem svetu zaposlenih blizu 680 tisoč tisoč ljudi, od tega skoraj polovico v Nemčiji. Foto: Reuters

Podčrtali so, da je treba blagovno znamko Volkswagen celovito prestrukturirati. Dosedanja prizadevanja, da delovno silo zmanjšajo z zgodnjim upokojevanjem in odpravninami ob sporazumni odpovedi, po njihovih navedbah ne bodo zadostovala za doseganje ciljev na področju varčevanja.

Volkswagen že varčuje, a je to premalo

Volkswagen je sicer obsežen varčevalni program, težak deset milijard evrov, predstavil lani, a je po slabih poslovnih rezultatih, ki jih je objavil avgusta in ki kažejo na padec dobička, sporočil, da bodo potrebni dodatni ukrepi.

Predsednica sveta delavcev Daniela Cavallo je že napovedala oster odpor zaposlenih. "Skupina ni v težavah zaradi svojih lokacij v Nemčiji in stroškov zaposlenih v Nemčiji, temveč zato, ker vodstvo ne opravlja svojega dela," je ocenila na današnjem srečanju.

Težave avtomobilskega velikana, ki so povezane s prehodom na električna vozila in ostro konkurenco, so hud udarec tudi za vlado kanclerja Olafa Scholza. Nemški minister za delo Hubertus Heil je že v sredo povedal, da mora Nemčija ostati avtomobilska država, ter vodstvo Volkswagna pozval k iskanju razumne in družbeno sprejemljive rešitve za nastalo stanje.

Ne spreglejte