Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2019,
10.27

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

3

Natisni članek

Kitajska demonstracije protesti Hongkong

Nedelja, 8. 12. 2019, 10.27

4 leta, 4 mesece

Protesti v Hongkongu trajajo že pol leta, danes se je zbrala ogromna množica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

3

V Hongkongu z množičnimi demonstracijami zaznamujejo pol leta od začetka prodemokratičnih protestov. Današnjega shoda, ki je eden najbolj množičnih v zadnjih mesecih, se po navedbah organizatorjev udeležuje 800 tisoč ljudi, po podatkih policije pa 183 tisoč. Organizatorji protestov so oblasti opozorili, da imajo zadnjo priložnost za končanje politične krize.

Protestniki, večinoma oblečeni v črno, tudi danes vzklikajo že znani slogan demonstracij Svoboda za Hongkong, na transparentih pa so napisane njihove zahteve. Nekateri udeleženci protestov vihtijo ameriške, tajvanske in britanske zastave.

Oblasti današnjih protestov niso prepovedale

Organizatorji, Civilna fronta za človekove pravice, so pred začetkom pozvali, naj bodo današnji protesti mirni, demonstrantom pa so sporočili, naj se izogibajo spopadom s policijo. Za zdaj so protestni mirni, je pa policija v pripravljenosti na izgrede, med drugim z vodnimi topovi. Oblasti, ki so demonstracije v preteklih mesecih večkrat prepovedale, so sicer današnje proteste odobrile.

Organizatorji so pred začetkom pozvali, naj bodo današnji protesti mirni, demonstrantom pa so sporočili, naj se izogibajo spopadom s policijo.  | Foto: Reuters Organizatorji so pred začetkom pozvali, naj bodo današnji protesti mirni, demonstrantom pa so sporočili, naj se izogibajo spopadom s policijo. Foto: Reuters

Pred začetkom demonstracij je hongkonška policija po poročanju medijev ponoči izvedla racijo, v katerim je skrajnim protestnikom zasegla orožje, med drugim tudi pištolo in več kot sto nabojev. Policija je kasneje sporočila, da so protestniki nameravali z orožjem povzročiti kaos na demonstracijah. Zaradi posedovanja orožja brez ustreznega dovoljenja so aretirali enajst ljudi.

Hongkong v primežu protestov od junija

Organizatorji protestov so hongkonške oblasti pod vodstvom Carrie Lam opozorili, da imajo zadnjo priložnost za končanje politične krize. "To je zadnja možnost, ki jo ljudje dajejo Carrie Lam," je poudaril vodja Civilne fronte za človekove pravice Jimmy Sham.

Protivladni protesti Hongkong pretresajo od junija. | Foto: Reuters Protivladni protesti Hongkong pretresajo od junija. Foto: Reuters

Protivladni protesti nekdanjo britansko kolonijo pretresajo od junija. Izbruhnili so zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, a so se kmalu sprevrgli v splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v to polavtonomno območje. Protestniki zahtevajo večje demokratične svoboščine in neodvisno preiskavo policijskega nasilja.

Donald Trump
Novice Trump podprl protestnike v Hongkongu in razjezil Peking
Novice Tri dobre novice iz mesta, ki je v središču pozornosti vsega sveta #foto #video
Ne spreglejte