Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
6.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Brazilija protesti

Torek, 18. 6. 2013, 6.26

7 let, 12 mesecev

Protesti proti visokim cenam javnega prevoza se širijo po Braziliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na tisoče ljudi je v Sao Paulu protestiralo proti visokim cenam javnega prevoza in stroškom organizacije svetovnega prvenstva v nogometu. Protesti so se razširili še na Brasilijo, Rio in druga mesta.

V brazilski prestolnici je demonstrantom uspelo celo zasesti dele strehe brazilskega parlamenta, V Sao Paulu so blokirali most, v Riu pa je sprva miroljubno protestiralo približno 100.000 ljudi, a je kasneje prišlo do izgredov, ko so nekateri zamaskirani izgredniki poskušali zažgati poslopje regionalnega parlamenta, proti poslopju metali kamenje in molotovke. V napadih več sto izgrednikov je bilo ranjenih več policistov.

V poslopju regionalnega parlamenta so se zabarikadirali uradniki, predsednik parlamenta Paulo Mello pa je napade na poslopje označil za "teroristična dejanja".

Nemiri so se začeli prejšnji teden, ko so lokalne oblasti naznanile zvišanje cen avtobusnih vozovnic, nezadovoljstvo protestnikov pa se je samo povečalo, ko se je v Sao Paulu policija začela odzivati pretirano nasilno in je bilo ranjenih na desetine ljudi, med njimi tudi nekaj novinarjev.

Policijsko nasilje je proteste proti visokim cenam vozovnic razširilo na proteste, povezane z državno varnostjo, zdravstvom in stroški organizacije svetovnega prvenstva, olimpijskih iger v letu 2016, in pokala konfederacij, ki se je začel v soboto. Protestniki menijo, da državo hromi korupcija, sami pa zahtevajo več denarja za izobraževanje in zdravstvo.

65 tisoč protestnikov je tako skoraj povsem ohromilo promet v Sao Paulu, saj se policija tokrat ni odzvala. Pred protesti so se namreč srečali predstavniki protestnikov in policije, ki so dosegli dogovor, da policija na protestih ne bo uporabila gumijastih nabojev, kot je to storila v Riu.

Poleg protestov brazilska mesta hromijo tudi množice, ki so si prišle ogledat tekme pokala konfederacij. Tako so v Belo Horizonteju nastali nemiri, ko so protestniki želeli vdreti na štadion, na katerem je potekala tekma med Tahitijem in Nigerijo.

Ne spreglejte