Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NSA ZDA

Sreda, 11. 9. 2013, 8.49

8 let

Programi nadzora ZDA so preveliki in prezapleteni za NSA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V torek objavljeni vladni dokumenti dokazujejo, da ameriška NSA tako zelo pretirava z nadzorom lastnih in tujih državljanov, da sploh ni sposobna nadzorovati lastnih programov nadzora.

Vlada je objavila del tajne dokumentacije zaradi tožbe skupine za državljanske pravice. Tožila je Fundacija za elektronsko mejo (EFF) in objavljeni dokumenti kažejo, da so imeli vladni uradniki od leta 2006 do leta 2009 dostop do podatkov, do katerih dostopa ne bi smeli imeti, in da so nekateri podatke delili s tistimi, ki zato niso bili pooblaščeni. Vendar pa objavljena dokumentacija ne razkriva, da bi šlo za namerne zlorabe.

Programi nadzora so namreč tako gromozansko obsežni, da niti Agencija za nacionalno varnost (NSA) ne ve, kako jih pravilno izvajati. To so povedali tajnemu sodišču Fisa leta 2009, ko jih je sodnik Reggie Walton krepko oštel in zagrozil, da jim več ne bo dajal dovoljenj, če napake ne odpravijo. "Sistem je tako velik in zapleten, da ni na svetu osebe, ki bi ga lahko povsem sama dojela," pravi dokument.

NSA rutinsko zbirala telefonske številke NSA je rutinsko zbirala telefonske številke, ki niso imele nobene zveze s terorizmom, kar je sodišču opravičila z razlago o zapletenem sistemu, nepoznavanjem zakonodaje in notranjih politik nadzora. Dokazov, da bi analitiki NSA podatke izkoriščali v politične namene, kot je to počela zvezna policija FBI v 60. letih prejšnjega stoletja proti temnopoltim in levičarskim aktivistom, pa ni.

Nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je ob objavi dokumentacije sporočil, da ta dokazuje trdno zavezo vlade za odkritje, popravilo in poročanje o napakah, do katerih prihaja pri tehnološko zapletenih dejavnostih nadzora. Dokumentacija, ki je bila objavljena, po Clapperjevih besedah jasno dokazuje, da so se varovalke vklopile nemudoma po odkritju napak.

Ne spreglejte