SiolNET. Novice Svet
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prizemljena Boeingova letala v zrak morda ne bodo poletela istočasno

1,06

termometer

Boeing 737 max
Boeingova letala 737 max naj bi se v zrak vrnila v začetku letošnjega zadnjega četrtletja. Foto: Reuters

Glavni izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg je v sredo povedal, da letala 737 max, ki so zaradi dveh tragičnih nesreč prizemljena že pol leta, morda ne bodo poletela nazaj na nebo istočasno po vsem svetu. Še vedno pa pričakuje vrnitev letal 737 max v zračni promet v začetku zadnjega letošnjega četrtletja.

Boeing trdi, da je razvil popravek računalniške opreme, ki je bila najverjetneje kriva za nesreči v Indoneziji in Etiopiji, vendar pa ga še niso dali v potrditev regulatorjem. Vračanje boeingov 737 max v promet bo verjetno odvisno od regulatorjev posameznih držav.

boeing 737 max 8 Novice Boeingi 737 max predvidoma prizemljeni še do 12 tednov

EASA si želi, da bi Boeing vgradil tri senzorje za kot napada

Evropska agencija za varnost v letalskem prometu (EASA) je prejšnji teden kritizirala proces certifikacije omenjenih letal in bi raje videla dodatne popravke. Boeingova letala 737 max so imela le en tako imenovani senzor za kot napada, EASA pa si želi, da bi vgradili tri, kot jih imajo Airbusova letala. Boeing predlaga dva senzorja.

Glavni izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg je dejal, da je zgradba Boeingovih letal drugačna od Airbusove. Omenjeni senzorji merijo kot ali nagib letala v odnosu do prihajajočega zraka. Napačni podatki tega senzorja so vpleteni v obe prej omenjeni nesreči, ko je sistem avtomatično potisnil navzdol nos letala, ker je napačno zaznal nevarnost zastoja letala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin