SiolNET. Novice Svet
1,06

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prizemljena Boeingova letala v zrak morda ne bodo poletela istočasno

1,06

termometer

Boeing 737 max
Boeingova letala 737 max naj bi se v zrak vrnila v začetku letošnjega zadnjega četrtletja. Foto: Reuters

Glavni izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg je v sredo povedal, da letala 737 max, ki so zaradi dveh tragičnih nesreč prizemljena že pol leta, morda ne bodo poletela nazaj na nebo istočasno po vsem svetu. Še vedno pa pričakuje vrnitev letal 737 max v zračni promet v začetku zadnjega letošnjega četrtletja.

Boeing trdi, da je razvil popravek računalniške opreme, ki je bila najverjetneje kriva za nesreči v Indoneziji in Etiopiji, vendar pa ga še niso dali v potrditev regulatorjem. Vračanje boeingov 737 max v promet bo verjetno odvisno od regulatorjev posameznih držav.

boeing 737 max 8 Novice Boeingi 737 max predvidoma prizemljeni še do 12 tednov

EASA si želi, da bi Boeing vgradil tri senzorje za kot napada

Evropska agencija za varnost v letalskem prometu (EASA) je prejšnji teden kritizirala proces certifikacije omenjenih letal in bi raje videla dodatne popravke. Boeingova letala 737 max so imela le en tako imenovani senzor za kot napada, EASA pa si želi, da bi vgradili tri, kot jih imajo Airbusova letala. Boeing predlaga dva senzorja.

Glavni izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg je dejal, da je zgradba Boeingovih letal drugačna od Airbusove. Omenjeni senzorji merijo kot ali nagib letala v odnosu do prihajajočega zraka. Napačni podatki tega senzorja so vpleteni v obe prej omenjeni nesreči, ko je sistem avtomatično potisnil navzdol nos letala, ker je napačno zaznal nevarnost zastoja letala.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Astrolog / 12.09.2019. ob 10:41 +4 0

  Kot napada? V aerodinamiki kot med tetivo aeroprofila in zračnimi tokovnicami imenujemo vpadni kot, pojem kot napada bi najbrž uporabili snovalci računalniških iger ter vsi vojščaki (vključno z upokojenimi generali in rezervnimi častniki).

  +4 0
 • Astrolog / 12.09.2019. ob 11:18 +2 0

  Slovenski jezik je po izrazoslovju bistveno bogatejši od angleškega. Res, da v angleško govorečih državah za vpadni kot uporabljajo izraz angle of attack, tudi Britanci, Američani, Avstralci in vsi ostali razumejo, da letalo zraka ne napada.

  +2 0
 • Branko_Erculj / 12.09.2019. ob 16:42 +1 0

  Včasih prevajajo osnovno informacijo malo nerodno, ampak tisti ki jih stvar zanima, že vedo za kaj gre. Podobni izumi so bili v slovenskem prevodu na kanalih National Geographic in Discovery-ja, ampak smo razumeli.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin