Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

novinar Edward Snowden

Torek, 20. 8. 2013, 11.03

8 let

Pridržanje novinarjevega partnerja je bilo "pravno in proceduralno ustrezno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanska policija je pridržanje partnerja novinarja, povezanega z ameriškim žvižgačem Edwardom Snowdnom, označila za "pravno in proceduralno ustrezno".

Ob tem so zanikali očitke, da pridržanemu niso omogočili stika z odvetnikom.

Na londonskem letališču Heathrow so britanski policisti skoraj devet ur zadrževali partnerja novinarja Glenna Greenwalda, ki je Snowdnu pomagal svetu razkriti podrobnosti spornih nadzornih programov ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Policisti so Davidu Mirandi zaplenili tudi več naprav.

Preiskavo so izvedli v skladu z zakonom o terorizmu Po navedbah Scotland Yarda je bila preiskava 28-letnika, ki so jo izvedli v skladu z zakonom o terorizmu iz leta 2000, stvar zelo podrobnega procesa odločanja. Policisti so storili vse, da bi bila preiskava tako v mejah nujnega kot tudi sorazmerna. "Naše mnenje je, da je bila uporaba pooblastil v tem primeru zakonsko in proceduralno ustrezna," so pojasnili.

Miranda je po pridržanju povedal, da so ga spraševali o celotnem njegovem življenju, vzeli so mu računalnik in mu niso omogočili stika z odvetnikom. Zadnje je Scotland Yard zanikal. "V nasprotju z nekaterimi poročili je bilo moškemu ponujeno pravno zastopanje," so poudarili.

ZDA so bile o pridržanju obveščene vnaprej Bela hiša je medtem priznala, da so bile ZDA o načrtovanem pridržanju Mirande obveščene vnaprej. Je pa tiskovni predstavnik Josh Earnest zagotovil, da ZDA niso zahtevale pridržanja.

Tiskovni predstavnik britanskega premierja Davida Camerona je medtem dejal, da britanska vlada sprejema "vse potrebne ukrepe za zaščito javnosti pred posamezniki, ki predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti". O tem, kdaj naj uporabi svoja pooblastila, pa odloča policija, je dodal.

Brazilija je pridržanje svojega državljana označila za popolnoma neupravičeno. Napovedala je, da bo od Londona zahtevala pojasnila o incidentu.

Na Guardianu trdijo, da so morali uničiti podatke Oglasili pa so se tudi v časniku The Guardian, za katerega dela Greenwald. Razkrili so, da jih je britanska vlada prisilila v uničenje podatkov, ki jim jih je zagotovil Snowden, sicer bi jih sodno preganjali.

Urednik Guardiana Alan Rusbridger je v izdaji časnika zapisal, da je v stik z njim pred dvema mesecema stopil "zelo visoki vladni uradnik", ki je trdil, da zastopa mnenje britanskega premiera. Klic je vodil do dveh srečanj, na katerih je neimenovani uradnik "zahteval povrnitev ali uničenje vsega materiala", ki so ga novinarji časnika takrat preučevali.

Sledilo je še več skrivnih sestankov in zahteve so bile vedno enake. Vladni uradniki naj bi trdili, da je Guardianu že uspelo sprožiti razpravo o spornih praksah, zato nove objave niso potrebne in bi morali vse dokumente uničiti. Če časnik dokumentov ne bi predal ali uničil sam, pa je vlada grozila, da jih bo pridobila po sodni poti.

Ne spreglejte