Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 1. 2015,
13.14

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

lezbijke umetna oploditev Avstrija

Četrtek, 22. 1. 2015, 13.14

4 leta, 4 mesece

Pri sosedih dovoljena umetna oploditev tudi za lezbijke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstrijski parlament je v sredo z veliko večino sprejel zakon, s katerim je razširil možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo in pravico do tovrstne oploditve uveljavil tudi za lezbijke.

Z novim zakonom, ki ga je vložila velika koalicija na oblasti, so uskladili zakonodajo z odločitvijo ustavnega sodišča januarja lani, s katero je dovolil, da spermo dobijo tudi homoseksualni pari. To je odprlo pot za spremembo zakonodaje, a je novela zakona šla veliko dlje.

Zakon je bil sprejet s 113 glasov za in 48 proti Zakon predvideva možnost zbiranja jajčec in sperme za zunajtelesno oploditev, kar je bilo prej prepovedano. V izjemnih primerih pa dovoli tudi diagnostiko oplojenih zarodkov, še preden se jih vstavi v maternico. To je zdaj dovoljeno tudi istospolnim partnericam, ki pred tem niso imele dostopa do nobene oblike oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Zbiranje jajčec, ki ostaja prepovedano za starejše od 30 let, ne sme biti plačljivo, kazen pa znaša 50 tisoč evrov. Ostaja tudi prepoved nadomestnih mater.

Zakon, ki sta ga vložili vladni SPÖ in ÖVP, je bil sprejet s 113 glasov za in 48 proti s podporo Zelenih in liberalcev stranke NEOS. Skrajno desna stranka FPÖ in populistična Team Stronach sta glasovali proti, prav tako štirje poslanci ÖVP.

Rimskokatoliška cerkev razočarana Zakonu je nasprotovala Rimskokatoliška cerkev, ki je ob njegovem sprejemu že izrazila razočaranje in bila kritična do hitrosti sprejemanja zakona. Generalni sekretar avstrijske škofovske konference Peter Schipka je dejal, da se je "podrl etnični jez, ki ustvarja več težav, kot naj bi jih rešil".

Pred sprejemom zakona se je v parlamentu razvila živahna razprava, še posebej glede možnosti diagnostike oplojenih zarodkov.

Avstrijsko ustavno sodišče je 14. januarja letos umaknilo tudi prepoved posvojitve otrok za homoseksualne pare. V Avstriji so sicer poroke istospolnih parov prepovedane, priznavajo pa partnerske skupnosti.

Ne spreglejte