Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
13.52

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

jezero grobišče Mostar

Sreda, 16. 11. 2022, 13.52

1 leto, 5 mesecev

Pri Mostarju preiskujejo jezero zaradi suma množičnega grobišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Mostar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potapljači in alpinisti so v bližini Mostarja na jugu BiH v torek začeli preiskavo jezera, v katerem naj bi bilo množično grobišče. Preiskovalci sumijo, da so v jezeru posmrtni ostanki od 80 do sto ljudi, večinoma Bošnjakov, ki so bili ubiti med vojno leta 1993, poročajo lokalni mediji. Po prvem dnevu preiskav niso našli ničesar.

Potapljače in alpinistične ekipe Državne agencije za preiskave in zaščito (SIPA) spremljajo predstavniki Inštituta za pogrešane osebe (INO) Bosne in Hercegovine, na pobudo katerega so začeli preiskave.

V INO trdijo, da utemeljeno sumijo, da je v umetnem jezeru nekdanjega rudnika v naselju Vihovići množično grobišče, piše sarajevski časnik Dnevni avaz. Predvidevajo, da so v jezeru posmrtni ostanki prebivalcev Mostarja, ki so umrli v spopadih med pripadniki armade BiH in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO), glavnih hrvaških sil v BiH med letoma 1991 in 1996.

Jezero s površino 350 metrov je globoko 35 metrov, potapljači pa so v torek zaradi slabe vidljivosti dosegli le globino 17 metrov.

Informacije prejeli od več zanesljivih virov

Po besedah direktorja inštituta INO Muja Hadžiomerovića bodo za preiskave zaradi zahtevnega terena potrebovali najmanj mesec dni. "To je eden od težjih primerov, ki so nam še ostali. Po operativnih informacijah pričakujemo, da so do sem pripeljali in v jezero vrgli od 80 do sto ubitih Mostarčanov," je Hadžiomerović izjavil za medije. Dodal je, da so informacijo o množičnem grobišču na dnu jezera dobili od več zanesljivih virov.

Območje zapuščenega rudnika v Vihovićih so v iskanju pogrešanih oseb po vojni v BiH, ki je potekala med letoma 1992 in 1995, preiskovali že v preteklosti, vendar brez uspeha.

Bošnjaki obtožujejo HVO, da so njihovi pripadniki likvidirali in na območju Mostarja pokopali več bošnjaških pripadnikov armade BiH.

Množična grobišča so v BiH do zdaj našli na območjih, ki so bila pod nadzorom armade BiH in vojske Republike Srbske. Po vojni v BiH pogrešajo še okoli 7.500 ljudi.

Ne spreglejte