Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2019,
18.53

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Tajska parlamentarne volitve

Nedelja, 24. 3. 2019, 18.53

5 let, 1 mesec

Presenetljiv izid tajskih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Tajska volitve | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Tajskem so se zaprla volišča na parlamentarnih volitvah, prvih po državnem udaru leta 2014. Po preštetju več kot 90 odstotkov glasov presenetljivo vodi stranka Palang Pracharat vodje vojaške hunte Prayuta Chan-o-chaja, ki ima s tem dobre možnosti, da ostane premier.

Prvi neuradni izidi po preštetju 92 odstotkov glasov kažejo, da je stranka Palang Pracharat prejela 7,5 milijona glasov, medtem ko je opozicijska Pheu Thai, ki je povezana z v izgnanstvu živečim nekdanjim premierjem Thaksinom Shinawatro, dobila 7 milijonov glasov volivcev.

Prvi izidi so presenečenje, saj so javnomnenjske ankete pred volitvami kazale, da bi lahko stranka Pheu Thai dobila večino v spodnjem domu parlamenta.

80-odstotna volilna udeležba

Po ocenah volilne komisije se je volitev udeležilo 80 odstotkov od 51 milijonov volilnih upravičencev. Več kot sedem milijonov ljudi, starih od 18 do 25 let, je lahko tokrat prvič oddalo svoj glas. Po ocenah analitikov bi lahko njihovi glasovi pomembno prispevali k porazdelitvi glasov med političnimi strankami.

Tajska volitve | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na predvečer volitev je državna televizija objavila poziv tajskega kralja Mahe Vajiralongkorna volivcem, naj podprejo "dobre" voditelje, da bi preprečili "kaos" v državi.

Na Tajskem ima oblast vojaška hunta pod vodstvom 65-letnega generala Prayuta Chan-o-chaja, ki je oblast prevzela leta 2014 po večmesečnih množičnih protestih proti vladi premierke Yingluck Shinawatre, Thaksinove sestre. Vojska je takrat obljubila, da bo znova vzpostavila red in zgladila velike politične delitve v državi. Šele nato pa naj bi znova vzpostavili demokracijo.

Hunta je od takrat petkrat preložila datum volitev in vladala dlje kot večina izvoljenih vlad. Nazadnje pa je vendarle pristala, da bodo volitve 24. marca.

Vodja hunte Prayut, ki si želi ostati na položaju premierja, ima po mnenju analitikov velike možnosti, da mu bo to uspelo. Na svoji strani ima namreč 250-članski senat, ki bo o premierju glasoval skupaj s 500-članskim spodnjim domom narodne skupščine. V skladu z ustavo hunta imenuje vse člane senata.

Ne spreglejte