Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2020,
7.46

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

3

Natisni članek

Amy Klobuchar ZDA senatorji

Petek, 10. 4. 2020, 7.46

4 leta

Prepoznate slavno Američanko slovenskih korenin? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

3

Senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je na svojem profilu na Twitterju ob očetovem rojstnem dnevu delila fotografije iz mladosti. Kot je zapisala, posebnega dneva z očetom nista preživela skupaj, mu je pa voščila po telefonu.

59-letna demokratinja Amy Klobuchar, ki se je do pred kratkim potegovala za položaj predsednice ZDA, je svoje sledilca razveselila z objavo dveh fotografij, na katerih se prešerno smeji s svojim 92-letnim očetom Jamsom Johnom Klobucharjem, nekdanjim športnim novinarjem in potomcem Slovencev. Njegov ded, torej Amyjev pradedek, Michael Klobuchar se je namreč rodil na Tanči Gori v Beli krajini in pozneje s trebuhom za kruhom odšel v Ameriko.

DT
Novice Trump se je norčeval iz kandidatke slovenskega rodu #video

Ponosna na svoje korenine

Kot je pred leti v intervjuju za Siol.net povedala Klobucharjeva, se je njen praded ob prelomu stoletja iz Slovenije preselil na sever Minnesote, kjer je opravljal službo rudarja. Kljub novemu okolju in drugačnemu načinu življenja so njeni družinski predhodniki ostali ponosni na Slovenijo.

Amy je obiskala Slovenijo. | Foto: Reuters Amy je obiskala Slovenijo. Foto: Reuters

"Moja babica je nenehno delala potico. Med odraščanjem smo poslušali tudi o drugih regijah, o Hrvaški, Srbiji … Ko sem odraščala, je obstajala Jugoslavija, a sem vedno vedela, da sem Slovenka, ker so svojo družino imeli za slovensko," je takrat povedala o svojih koreninah.

In prav s svojim očetom je Klobucharjeva obiskala Slovenijo. "Izvedela sem, da moj priimek Klobuchar v slovenščini pomeni izdelovalec klobukov. Priimek moje babice je bil Pucelj. Spoznali smo nekatere sorodnike v Novem mestu in Ribnici ter manjših krajih na jugu Slovenije. Super se je vrniti kot ameriška senatorka," je med drugim povedala.

Amy Klobuchar
Novice Klobucharjeva odstopila od tekme za ameriško predsednico

Do pred kratkim se je potegovala za ameriško predsednico

Klobucharjeva je bila do pred kratkim ena izmed demokratskih kandidatk in se potegovala za predsedniški stolček. V začetku marca se je na demokratskih primarnih volitvah v Južni Karolini uvrstila na šesto mesto med vsemi kandidati, za umik od kandidature pa se je odločila dan pred tako imenovanim supertorkom in podprla demokratskega tekmeca Joeje Bidna.

Biden je po odstopu Bernieja Sandersa tako ostal edini demokratski kandidat, ki se bo na prihajajočih ameriških volitev pomeril z zdajšnjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Amy Klobuchar John Bessler
Novice Mož Amy Klobuchar okužen s koronavirusom
Ne spreglejte